Відповідний закон за номером 3991 був прийнятий Верховною Радою в середині вересня і підписаний президентом Володимиром Зеленським на початку жовтня. Відповідно до цього закону, кожній сім'ї доведеться платити за комуналку більше, причому в ряді випадків збільшення витрат може досягати 500 гривень. Відповідні зміни вже діють, але для громадян стануть відчутні тільки в ході опалювального сезону.

Перш для розрахунку комунальних субсидій використовувалася наступна формула. Загальний дохід всієї сім'ї ділиться на число її членів, отримана цифра — на подвоєний прожитковий мінімум, а результат множиться на коефіцієнт 15. Стільки сім'я і повинна була платити за комуналку. Якщо ж платіж налічувався в більшому розмірі, то різниця покривалася коштом субсидій.

Тепер же ця формула дещо змінена — коефіцієнт становить не 15, а 20. Згідно з підрахунками колишнього міністра соціальної політики Андрія Реви, в середньому субсидія для кожної сім'ї зменшиться на 40 відсотків.

Також права на отримання субсидії позбавлені наступні категорії сімей: ті сім'ї, які мають будинок площею понад 200 або квартиру площею понад 120 квадратних метрів, мають машину «молодше» п'яти років, купували щось дорожче 50 тисяч гривень, останнім часом не перебували на обліку в центрі зайнятості або не платили єдиний соціальний внесок, і, що найнеприємніше, мають заборгованість по комунальних платежах.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Раніше повідомлялося, яка частина українців живе за межею бідності.

Також депутат Верховної Ради Данило Гетманцев прокоментував ситуацію зі скороченням субсидій.