Прийшло найважливіше свято осені - Хеллоуїн або День Всіх Святих. Саме сьогодні можна сміливо переодягатися в найсміливіші образи, влаштовувати самі галасливі вечірки року і дозволяти собі те, що ви раніше не могли дозволити.

Крім святкового сенсу, цей день має важливе обрядове і містичне значення. Історія Дня Усіх Святих набагато довша, ніж у багатьох християнських свят і є природним з'єднанням язичницьких і християнських традицій.

Для православних людей це свято мало відоме. Переддень Дня Всіх Святих і День поминання в нашій країні відомі лише з серіалів, фільмів і літератури, хоча для сотень мільйонів людей даний день має вкрай важливе релігійне значення.

У цій статті ми розповімо про те, що таке Хеллоуїн, яка його історія, традиція і обряди. Також ми розповімо про табу свята, які багато хто з нас не знають досі.

Дата і історія свята

День Усіх Святих: джерело: YouTube
День Усіх Святих: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

День Всіх Святих святкується 1 листопада по григоріанським календарем. Головним змістом свята є надання данини поваги всім християнським святим, які служили вірі і пастві під час земного життя і залишаються захисниками людей перед Господом на небесах.

Традиції шанування святих зародилися в перші роки християнства. У той час, коли віра в Христа була заборонена по всій Римській імперії, перші християни шанували померлих апостолів і перших великомучеників, загиблих за віру. У числі перших святих джерела вказують Полікарпа Смирнського, який був канонізований в 155 році.

В ті часи з'явилася традиція шанування святих на місцях їхнього поховання. Тоді ж стало прийнято шанувати того чи іншого святого в певний день, який зазвичай збігався з датою його смерті.

Культ мучеників і поняття як святі були прийняті Церквою, після того, як віра в Христа стала офіційною релігією Римської імперії. Після - культ святих став загальноприйнятим для всіх помісних церков - католицької, православної, протестантської і греко-католицької.

Відзначимо, що в багатьох країнах Західного світу День Всіх Святих і День поминання покійних є одним святом, яке прийнято розділяти на два блоки і святкувати два дні поспіль.

Традиції свята

День Усіх Святих: джерело: YouTube
День Усіх Святих: джерело: YouTube

День Всіх Святих - стародавнє свято, яке має безліччь традицій. Головними звичаями цього дня, які прийнято шанувати у десятках країнах світу, звичайно ж, пов'язані з відвідуванням церкви.

У цей день важливо прийти в храм, заслухати проповідь, вкрай бажано бути присутнім на службі, обов'язково потрібно молитися обраним святим і поминати померлих.

Відзначимо, що в даний момент День Всіх Святих є офіційним святом і вихідним днем ​​в відразу ж декількох десятках країн світу.

Вихідні на період святкування Дня Всіх Святих надаються заради того, щоб громадяни змогли відправитися в рідні села і міста, відвідати могили предків і привести їх в порядок і звичайно ж, приділити увагу живим членам родини.

Заборони і табу свята

День Усіх Святих: джерело: YouTube
День Усіх Святих: джерело: YouTube

Католицька церква не так строга до віруючих, як православна, але також забороняє пастві робити все що заманеться в День Всіх Святих.

Свято є приводом для того, щоб задуматися про минуле та сьогодення, згадати і вшанувати далеких і близьких родичів і попросити рідню і святих про допомогу і заступництво на небесах.

У цей день заборонено веселитися, влаштовувати вечірки, гуляння, збиратися з друзями, виходити в світ, переїдати або зловживати алкоголем. Виняток з цього правила - Мексика, де існує свято День мертвих, під час якого прийнято шанувати померлих веселощами і організовувати в їх честь вечірки і цілі карнавальні ходи.

Відзначимо, що православ'я не забороняє святкувати цей день. Католицьке свято не є частиною офіційного церковного календаря, проте священики не забороняють відзначати його за власним бажанням.