У Міністерстві освіти і науки України розглядають всі "за" і "проти" стосовно початку навчання у школах з 5 років.

Читайте Знай в Google News!

На думку відомої психологині Світлани Ройз, робота з п’ятирічною і з шестирічною дитиною – це два різні світи. Тож 5-річні діти повинні йти у школу з іншим навчальним середовищем, підходом, стандартами та абсолютно іншими фахівцями й завданнями. Про це пише "Всеосвіта".

Навчання у школі, фото: кадр з відео
Навчання у школі, фото: кадр з відео

Психологиня зазначила, що дуже мало дітей готові до шкільного життя навіть в шість років. Адже державний стандарт заточений під дітей шестирічного віку.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Психологи і нейропсихологи рідко бачать готовність до школи у дітей в шість років. І я часто нагадую батькам, що між шостим та сьомим роками "вміщається" п’ять років емоційного розвитку дитини. Мотивація у дітей до семи років — ігрова. Дуже рідко у сучасних дітей навчальна мотивація доростає і до семи років", – переконана психологиня. Світлана Ройз

школярка, фото Pxhere
школярка, фото Pxhere

"Для того, щоб і шестирічним дітям в першому класі зараз було безпечно і було створене освітнє середовище — ще працювати і працювати. Ми ж пам’ятаємо, як приймали багато вчителів реформу, і як їм непросто. І в моїй практиці величезна кількість запитів про шкільну тривогу від сімей", – наголосила психологиня. Світлана Ройз

Найчастіше психологи звертають увагу на інтелектуальну готовність до школи, що охоплює увагу, пам’ять, мислення, сприйняття, уяву, мову, наявність предметно-специфічних знань, математичних уявлень, просторово-графічної підготовки тощо. Для всього цього не вистачить зрілості префронтальної кори мозку, і все це ще неможливо в п’ять років.

Важлива також емоційна готовність до школи:

  • здатність витримати розчарування, фрустрацію,
  • вміння виконувати завдання, яке не подобається,
  • вміння регулювати свою поведінку.

І це нереально для дітей і шести років за словами психологині. Також важлива соціальна готовність до школи, моторна готовність, фізична готовність, міцність імунітету.

Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський у День писемності та мови розповів, як не стати схожим на Азарова. Також глава держави розповів, як сам вивчав українську мову.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Верховну Раду "замінували": у поліцію поступив анонімний дзвінок

Також "Знай.ua" писав, в Україні зростуть акцизи на алкоголь: як зміняться ціни на пиво, вино та горілку