ООН пророкує економічну кризу в Україні внаслідок епідемії COVID-19.

Він буде важким за ціле десятиліття. І очікується, що практично кожен четвертий українець стане бідним. Про це повідомляє видання "Апостроф".

Читайте Знай в Google News!

Найважче доведеться жителям Східної України, Про що йдеться в Жовтневому звіті звіті ООН про гуманітарну ситуацію в нашій країні. Згідно з ним, результатом кризи виявиться бідність понад 9 мільйонів українців.

Економіка нашої країни в 2020 році впаде, за різними оцінками, на 5-8%. Відбувається це через карантинні заходи, в результаті яких страждають цілі сектори національної економіки: туризм, ресторанний бізнес, пасажирські авіаперевезення, івент-індустрія.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

У 2014 році ВВП України впав на 6,8%, в 2015-му – на 9,9%. А ось в 2009 році аж на 15%. Передбачається, що криза минулих років була більш важкою. Нинішнє очікуване падіння економіки виглядає скромніше (менше 5%).

Люди на вулицях, скріншот: Youtube
Люди на вулицях, скріншот: Youtube

Голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив: "Оцінка ООН, з одного боку, досить об'єктивна. Дійсно, після карантину багато українців-якщо не більшість-погіршили свій фінансовий стан. І це відбувається не тільки в Україні, а й у всіх країнах, які страждають від поширення епідемії".

Тому заява про найгірший рік за десятиліття дуже сумнівна. "Поняття бідності дуже умовне і необ'єктивне. За стандартами ООН, бідною вважається людина, яка живе менше, ніж на 5 доларів на день, тобто на 150 доларів на місяць. На сьогодні ця сума недосяжна для більшості українських пенсіонерів", — каже Андрій Новак.

Звіт ООН "натякає" про необхідність переключити увагу з економічних питань на більш соціальні. "Якщо людям нічого буде їсти, може статися все, що завгодно, в тому числі голодні бунти", - попереджає експерт Міжнародного центру перспективних Досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Зараз же час для рішучих дій, відновлення співпраці з МВФ, шляхом проведення антикорупційних реформ.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, соціальні виплати українським заробітчанам: допомога на дітей, житло, транспорт та інші пільги.

Як повідомляв "Знай.ua", у Зеленського оцінили вартість відновлення Донбасу, сума астрономічна.

Знай.ua писав, міністр Петрашко повинен піти у відставку: його бездіяльність вбиває економіку України на внутрішніх і зовнішніх ринках - Ляшко.