Із року в рік фахівці та громадські активісти попереджають про чисельне зростання шкідливих іграшок-підробок на українському ринку, та, як наголошують експерти, наразі це явище набуло кричущих масштабів. Про критичність ситуації стверджують і лікарі, відзначаючи різке зростання кількості маленьких пацієнтів, у яких навіть після нетривалого контакту з неякісною забавкою виникала небезпечна алергічна реакція та проблеми з диханням. Як виявилося, навіть похід в спеціалізований дорогий магазин не гарантує безпечну покупку. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Прийом у педіатра - фото altamedica.com.ua
Прийом у педіатра - фото altamedica.com.ua

Підробок все більше: головні ознаки небезпечних товарів

Як виявилося, сьогодні, щонайменше, 50 % товару на ринку іграшок в Україні є сумнівного походження, що реалізується з порушенням норм технічного регламенту безпечності.

"Половина ринку є товаром, який реалізується з порушенням норм законодавства. І третина – це товар, що є небезпечним для дітей, за даними досліджень Держпродспоживслужби та європейського RAPEX, і може шкодити їх здоров'ю і товару. А, якщо говорити про регіони і районні центри, то там показник ще гірший: лише 20 % оригінальної якісної продукції, а 80 % - сумнівної", - повідомила в ході тематичної пресконференції виконавчий директор Громадської спілки "Українська Асоціація Індустрії Іграшок" Наталія Іваненко.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Пакунок малюка, фото - Ukrainianwall.com
Пакунок малюка, фото - Ukrainianwall.com

За словами експертів, наразі дана проблема набула надзвичайних масштабів і фактично вийшла з-під контролю на державному рівні.

Сьогодні до "антитопу місць" з кіосків та підземних переходів масово додаються відомі торгівельних центри і профільні магазини.

"З підприємцями малого бізнесу, взагалі, жахлива ситуація – часто продавці і власники ФОПів навіть під час перевірок говорять, що не розуміють, що таке технічний регламент, не кажучи вже про документи, які могли б підтвердити якість іграшки. Доходить до того, що навіть показуючи фото гризунка для немовлят, що продається в одному з магазинів Голосіївського району Києва, в системі швидкого оповіщення ЄС про небезпечні товари із позначенням "Заборонений для реалізації", продавець говорить "Ну, вибачте – люди купують, ми продаємо!"", - відзначає Наталія Іваненко.

Популярні нині онлайн-покупки в інтернет-магазинах чи соцмережах знаходяться в особливій "зоні ризику" – як мінімум, у 50 % перевірених організаторами точках продажу було відсутнє маркування. А це найголовніший обов'язковий атрибут якісної іграшки.

Онлайн шопінг (фото pixabay)
Онлайн шопінг (фото pixabay)

Ознаки підробки:

-відсутність маркування або лише часткове маркування

-відсутність інформації українською мовою

-помилки у назві бренду

-відсутність тиснення (особливо, на машинках)

-напис "Сувенір. Не є дитячою іграшкою" (а, відповідно, не підлягає декларуванню або сертифікації) на м'яких іграшках

-неохайно нанесена фарба

-відсутність назви і адреси імпортера на упаковці іноземного товару

Поради:

-перейдіть за зазначеним QR-кодом на етикетці – тут має бути зображення такої іграшки (назва сайту не є гарантом оригінальності)

-кожен споживач має право запросити у продавця документи про ідентифікацію

-при покупці завжди беріть фіскальний чек – з ним можна звернутися до Держпродспоживслужби або повернути товар

Як відзначила голова Правління "Всеукраїнської асоціації з питань захисту прав споживачів "Споживча довіра" Олена Куликова, детально ознайомитися з фізичними, хімічними та гігієнічними вимогами батьки можуть в положеннях Технічного регламенту безпеки іграшок.

"Гібридна" токсичність та ускладнення дихання – лише частина наслідків

При цьому, рівень шкоди організму дитини, до якої може призвести контактування з неякісними іграшками, лише зростає.

Як наголошують організатори заходу, зараз є дуже багато свідчень про те, що токсичні речовини мають безсимптомний накопичувальний ефект і якась реакція може проявитись тільки з роками. А, за даними ООН, майже третина дітей в усьому світі мають отруєння свинцем – основним "носієм" стають саме іграшки.

Українські алергологи попереджають і про зростання інших кричущих наслідків контакту із забавкою, зробленою зі шкідливого матеріалу.

"Щодня на прийомах я стикаюся з чисельною кількістю скарг мам на те, що дитина погралася з новою іграшкою – вони діляться на 2 основні різновиди симптомів. Це висипи, що є ознакою алергічної реакції, яка іноді може мати дуже важку форму і навіть призвести до ангіоневротичного набряку. Інші діти скаржаться на те, що у них виникають проблеми з респіраторною системою – так звана гіперактивність бронхів, що провокують летючі елементи: дитина починає рефлекторно кашляти, спостерігається ускладнення носового дихання, сльозотеча, чихання. Це дуже небезпечно – особливо, для дітей, схильних до захворювань дихальної системи", - підкреслює алерголог, педіатр, кандидат медичних наук Майя Руселевич.

Розвиток дитини в 3 місяці, rebenkoved
Розвиток дитини в 3 місяці, rebenkoved

За словами Майї Руселевич, алергічні реакції, що супроводжуються набряками, особливо небезпечні для малюків перших років життя, оскільки у них значно вужчі дихальні шляхи і це може призвести до ускладнення дихання.

"Якщо така ситуація буде продовжуватися і ми не змінимо свідомий підхід до споживання, то це буде і надалі, так чи інакше, шкодити здоров'ю дітей, підтримувати корупційні схеми потрапляння такого товару на територію України. А без посилення контролю з боку влади це, навряд чи, вдасться зробити", - відзначає виконавчий директор Громадської спілки "Українська Асоціація Індустрії Іграшок" Наталія Іваненко.

Чи відреагують парламентарі та керівництво профільних Міністерств на заклик активістів, читайте на порталі Знай.ua.