Вчені побоюються, що тварини, що мешкають на хутрових фермах в дикій природі, можуть створити" міцний " резервуар Covid-19, який потім може поширитися на людей. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте Знай в Google News!

Втікача норка, що несе вірус, що викликає Covid-19, потенційно може заразити диких тварин Данії, викликаючи побоювання з приводу постійного резервуара Sars-CoV-2, з якого нові варіанти вірусу можуть бути повторно передані людям.

Данія, найбільший у світі експортер норкового хутра, оголосила на початку листопада, що буде проводити вибракування вирощуваних в країні норок після виявлення мутованої версії вірусу, яка могла поставити під загрозу ефективність майбутніх вакцин.

Норка у дикій природі, скріншот відео
Норка у дикій природі, скріншот відео

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

На сьогоднішній день загинуло близько 10 мільйонів норок. Джерела в хутряній індустрії очікують, що решта 5-7 мільйонів норок будуть продані.

Ряд варіантів норки Covid - 19 був ідентифікований Державним дослідницьким центром Данії Statens Serum Institut, але тільки один, відомий як C5, викликав побоювання з приводу ефективності вакцини. Проте минулого тижня Міністерство охорони здоров'я Данії заявило, що різновид норки C5 "дуже ймовірно вимерла".

Відомо, що норки регулярно втікають з ферм, і в четвер був підтверджений ризик того, що заражена норка опиниться в дикій природі.

"Щорічно збігає кілька тисяч норок. Ми знаємо це, тому що це інвазивний вид, і щороку мисливці і звіролови вбивають кілька тисяч диких норок. Популяція втікачів норок досить стабільна", - сказав Стен Мортенсен, Керівник ветеринарних досліджень Датського ветеринарного та продовольчого управління.

Цього року, сказав Мортенсен, існує ризик того, що близько 5% норок, які втекли з ферм, були заражені Covid-19. За його словами, ризик того, що втікачі заразять інших тварин, невеликий, оскільки норки були "дуже самотніми істотами". Але якщо б вони це зробили, тварини, швидше за все, заразилися вірусом, будуть дикими тваринами, такими як Тхори та єнотовидні собаки, а також "сприйнятливі домашні тварини", такі як кішки.

За його словами, найбільш вірогідний шлях передачі-тварина, що поїдає інфіковану нірку, або через їх фекалії.

При цьому норки зазвичай не вмирають від Covid-19, додав він.

"Після того, як норка перенесла Covid, вона зазвичай добре поправляється. У деяких можуть бути проблеми з диханням протягом декількох днів, але більшість одужує і розвиває імунітет", - стверджує фахівець.

Норки на звірофермі, скріншот відео
Норки на звірофермі, скріншот відео

Ризик поширення Sars-CoV-2 в дикі популяції викликав стурбованість у інших вчених. Професор Джоанн Сантіні, мікробіолог з Університетського коледжу Лондона, сказала, що, опинившись в дикій природі, "стане надзвичайно важко контролювати його подальше поширення на тваринах, а потім назад на людей".

[quote author=""]Передача в дику природу означає, що" вірус може розширити коло своїх господарів

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, у Данії вбиті через covid - 19 норки "піднімаються з могил".

Як повідомляв Знай. ua, прем'єр Данії не стримала сліз на фермі, де знищили норок

Також Знай. ua писав, що митрополит Православної церкви вийшов до парафіян у норковій шубі, де вони розкрилися.