8 серпня Православна церква вшановує пам'ять святого Єрмолая, одного з Нікомідійських мучеників. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною.

Якраз встигала перша картопля, з неї робили окрошку, вінегрет та інші страви для селянського столу. Також вважалося, що вже осінь йде травою і дає їй цілющу силу.

Єрмолай жив, коли у Нікомідії були сильні гоніння на християн. Він був проповідником християнства, тому його із побратимами схопили та запропонували відмовитися від віри, принести ідолам жертву. Вони не погодилися навіть під загрозою катувань та смерті. Тоді стався землетрус, ідоли розбилися, а коли про те, що сталося, дізнався імператор Максиміліан, то всіх наказав обезголовити.

Що не можна робити 8 серпня

Сьогодні жінкам не можна працювати, можна займатися лише городом та домашнім господарством. І те, що займатися рукоділлям, а особливо шити, заборонено. Тому що якщо візьмете в руки голку, то нашлеті нещастя на себе і всю свою родину. Також не давайте нікому робочі інструменти, віддасте здоров'я та щастя. У крайньому випадку спочатку покладіть на землю, хай той, кому треба, забере із землі, а не з ваших рук.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Приказки та прикмети

  • Квіти заячої капусти залишилися на ніч відкритими – до негоди.
  • Якщо 8 серпня мухи сильно кусають, – прикмета до опадів.
  • Жаби на березі сидять, – дощ піде.
  • Якщо 8 серпня на небі веселка з'явиться, – за прикметою, очікуються погожі деночки.
  • Кішка в Єрмолаєв день лягла поряд з господарем, що присів відпочити, - прикмета до успіху.
  • Дощ уранці йде крізь сонячне проміння, – надвечір знову дощ піде.
  • Люди, що народилися цього дня – мовчуни, у них суворий характер.

Нагадаємо, Успенський піст у 2022 році: як допомогти Україні перемогти шляхом спілкування з Богом, що можна їсти в цей період.

Раніше ми повідомляли про молитви, які допоможуть упоратися з болем кожному українцю: можна читати в будь-який час доби.