У понеділок, 29 серпня, християни східного обряду відзначатимуть останній, третій Спас – горіховий. Цього дня до Константинополя принесли Нерукотворний образ Ісуса на полотні, тож друга назва свята "Холщовий Спас".

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Вірили, що речі, окроплені святою водою, зцілюють від хвороб та очищають людину.

Горіховий спас, скріншот: YouTube
Горіховий спас, скріншот: YouTube

У сучасному світі віруючі освячують горіхи, яблука, мед, виноград, хліб, горіхове листя та гілки. Потім з цього роблять настоянки, відвари і додають в консервацію. Цього разу наші читачі дізнаються, що треба святити у церкві на Горіховий Спас.

Також на Горіховий (Нерукотворний) Спас прийнято святити нові колодязі, очищати джерела, потім пити їх воду і обходити навколо - замикати літній цикл.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Церква - фото ПЦУ
Церква - фото ПЦУ

Хазяйки випікають різні хлібобулочні вироби із зерна нового врожаю. Це найважливіша кулінарна традиція 29 серпня. За старих часів пекли пироги з грибами, випікали домашній хліб, готували страви з горіхами. Потім пригощали всіх сусідів, знайомих та рідних.

Успенський піст на той час уже закінчувався, тому до столу сміливо можна було подавати рибу та м'ясо, але головними продуктами все одно залишалися яблука, мед та горіхи. Народні умільці готували лікувальну настоянку на основі перетинок горіхів, заливаючи їх самогоном.

Нагадаємо про сильну молитву за Україну та воїнів ЗСУ: Господь почує та допоможе.

Раніше ми повідомляли, що не можна просто ставити свічку у церкві : як правильно зустріти Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня, історія свята.