У понеділок, 29 серпня, віруючі українці відзначають Горіховий спас. Є, як і на будь-яке інше свято, цього дня особливі прикмети, повір'я, традиції та заборони.

Третій спас відзначається наступного дня після Успіння Пресвятої Богородиці, і низка заборон на роботу скасовується, проте багато хто залишається.

Горіховий спас, скріншот: YouTube
Горіховий спас, скріншот: YouTube

Варто зазначити, що це завершальне свято з трьох літніх спасів, і існує низка заборон.

Ще наші пращури говорили про те, що в ліс неможна ступати у цей день без оберігу, адже там бродить нечиста сила. Вона може завести людину вглиб да такої межі, що вона не вибереться.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Також, не можна лаятися матом і поганословити. Заздрість та образи із цього дня теж необхідно прибрати. Лише добро і прощення всіх образ.

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

Лінуватися і ледарювати просто заборонено. Краще почати готуватися до зими, тобто зробити продовольчі запаси. З давніх-давен люди з цього дня починали збирати новий урожай.

На Горіховий врятував не заборонено працювати у полі, у саду, на городі тощо. До речі, всім, хто потребує, потрібно допомогти.

Цього дня необхідно відвідати церкву та освятити як горіхи, так і хліб із борошна нового врожаю.

Горіховий Спас: джерело: YouTube
Горіховий Спас: джерело: YouTube

Після цього люди йдуть додому, накривають великий стіл та починають трапезувати. Там має стояти настоянка з горіхів, а також свіжий хліб. Без цього свято не вдасться.

Про народні прикмети також не варто забувати.

Горіховий Спас: джерело: YouTube
Горіховий Спас: джерело: YouTube

Якщо у вас багато врожаю горіхів, то хліба буде багато. Якщо погода хороша, то зима буде короткою, а весна прийде доволі рано. На небі бліді зірки — до ясної та сухої погоди на цілий тиждень.

Нагадаємо про сильну молитву для дружин військовослужбовців: щоб коханий повернувся з війни неушкодженим та з перемогою.

Раніше ми повідомляли про молитви, які допоможуть упоратися з болем кожному українцю: можна читати будь-коли доби.