Учасники бойових дій в Україні можуть раніше виходити на пенсію та будуть отримувати більші виплати.

В Україні, ті хто боронить країну від ворога можуть розраховувати на певні преференції від держави. Зокрема це стосується пенсій та виплат. Про це повідомляють у Головному управлінні пенсійного фонду.

Учасник бойових дій. Фото: скриншот з відео
Учасник бойових дій. Фото: скриншот з відео

Військовим пенсія призначатиметься за спеціальним Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" залежно від кількості вислуги років та сум грошового забезпечення. Цивільним же, які отримали статус учасника бойових дій (УБД), пенсія обчислюється на загальних підставах залежно від наявного страхового стажу і зарплати за нормами Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Учасники бойових дій можуть виходити на пенсію - чоловіки у 55 років, жінки – у 50. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. Також на відповідне зниження пенсійного віку мають право родини військових, які загинули під час бойових дій. Однак, при умові, що чоловік або дружина не взяли повторний шлюб.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Учасникам бойових дій до пенсії встановлюється доплата в розмірі 25% прожиткового мінімуму. Станом на 1 липня така надбавка складає 506,75 грн. Загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим ніж 210% прожиткового мінімуму. Тобто наразі така пенсія не може бути меншою ніж 4256,70 грн. Ця норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року №543.

Нагадаємо, ми писали, що у МВС розповіли умови, за яких українські чоловіки можуть покинути Україну.

Як повідомляв "Знай.ua" місія МАГАТЕ залишила ЗАЕС: окупанти влаштували справжній цирк спостерігачам.

Також "Знай.ua" інформував, що у разі втрати годувальника у сім'ї хто, як і в якому розмірі може отримати пенсію.