Спалювання опалого листя восени щороку викликає безліч суперечок. Адже багато людей й досі не прислухаються до порад фахівців про шкідливість спалювання листя і продовжують утилізувати його цим простим, але водночас небезпечним способом.

Спалювання листя не приносить жодної користі ні здоров'ю, ні навколишньому середовищу. Водночас існують й інші, більш екологічні методи використання опалого листя, до яких пропонують приглянутися господарям.

4 екологічні варіанти використання опалого листя:

1. Перетворення опалого листя на компост. Господарі знають, що перегниле листя, змішане з ґрунтом, вважається найкращим природним добривом, як для садових, так і для кімнатних рослин. Для його приготування опале листя потрібно подрібнити та помістити у компостер.

Для цього дно ящика вистеліть товстими гілками, на них укладіть шар торфу або садової землі. Наступним шаром - подрібнене листя, яке знову засипають шаром ґрунту. Вміст ящика час від часу потрібно поливати водою.

Опале листя, скріншот з відео
Опале листя, скріншот з відео

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

2. За допомогою опалого листя забезпечити зимівлю квітам. Такі багаторічні рослини як троянди, гортензії або хризантеми корисно вкривати сухим листям. Адже це допоможе квітам пережити зиму, а до весни стане хорошим добривом. Цибулинам квітів буде дуже корисним таке утеплення.

3. Теплі грядки з опалого листя. Це робиться з метою отримання раннього врожаю. Адже шар опалого листя оберігає ґрунт від суворих морозів. Для цього листя потрібно помістити у завчасно підготовлену траншею, далі накрити його шаром подрібненої трави й полити водою.

Навесні шар листя слід посипати землею і вкрити грядки тепличною плівкою. Після прогрівання ґрунту першими променями в теплі грядки можна вже висаджувати розсаду.

4. Створити будиночки для їжаків. Для цього залиште невелику частину листя під парканом або в далеких куточках саду, де ростуть лише чагарники. Адже саме в таких місцях живуть їжаки, які люблять зимувати в теплому осінньому листі.

Опале листя, скріншот з відео
Опале листя, скріншот з відео

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз