Хліб з давніх-давен був не лише основою харчування наших предків, запорукою ситості та виживання роду, а й важливим сакральним символом. Колоски з урожаю зберігали в будинку як оберіг від нечисті, а корж уособлював собою сонце.

Чимало Вважалося, що, якщо їх не дотримуватися, можна викликати лихо.

Хліб та вилка:

Не можна наколювати хліб на вилку, адже таке ставлення відлякує щастя. Дівчині, яка так зробить, не судилося знайти коханого.

Хліб, фото: скріншот з відео
Хліб, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Хліб у смітнику:

Заборонено викидати навіть крихти від хліба, бо це може призвести до нещастя, біди та злиднів. Хліб вимагає до себе пошани, адже це є результатом важкої праці багатьох людей.

На чужий коровай...

Не можна їсти хліб у когось – то за спиною, або доїдати чужий шматок-так ви привласните собі силу, щастя та здоров'я іншої людини.

Хліб на порозі:

Жувати шматок хліба, переступаючи за поріг, було суворо заборонено – вважалося, що така людина стає одержимою нечистою силою.

Хлібзавод, скріншот: Youtube
Хлібзавод, скріншот: Youtube

Не ріжте хліб на руках:

Різати хліб потрібно, коли він лежить на столі, і не змінюючи при цьому ножа – інакше до хати прийдуть злидні, а в сім'ї почнеться розлад.

Хліб та зрада:

Чоловік зрадить тій господині, яка нарізає хліб догори шкереберть.

Чим у хлібі:

Ніж, залишений у хлібині-це неповага. Хліб у такому разі може образитися на сім'ю та «піти» з неї, а замість нього прийде голод.

Приманка для будинкового:

Шмат хліба залишали в тихому кутку, запрошуючи домового до обіду. Пізніше цей шмат віддавали птахам або тваринам.

Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко
Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко

Нагадаємо про Покров Пресвятої Богородиці 2022 року: як правильно провести цей день українцям, щоб наблизити нашу перемогу.

Раніше ми повідомляли, що робити, якщо підкинули голку: українцям розповіли про неприємності від підкладу, як урятуватися.