Масовані російські атаки по всій території України стали причиною відключення електроенергії. Українцям дали корисні поради, як рятуватися за таких обставин.

Зокрема, вважливо розуміти, що робити з продуктами з холодильника, якщо раптово зникне світло. Як підготуватися до цього та зберегти харчові продукти розповіли в матеріалі ТСН.ua. Адже електроенергію можуть відключити у будь-якому місті України на невизначений час.

Як підготуватись до можливого відключення електрики:

  1. Встановіть термометри для холодильника та для морозильної камери. Якщо температура підніметься вище за +4 градуси, продукти потрібно буде вийняти.
  2. Підготуйте пакети із замороженим гелем або іншим охолоджувачем, як то сухий або пакетований лід для зберігання продуктів.
  3. Якщо є можливість, не зайвим буде придбання портативного холодильника.

Холодильник, скріншот: YouTube
Холодильник, скріншот: YouTube

Що робити з продуктами з холодильника під час відключення електрики

Пам'ятайте, що після відключення електропостачання їжа може залишатися в холодильнику орієнтовно до чотирьох годин. Стосовно морозильної камери, то продукти зберігатимуться у ній до 48 годин, якщо вона заповнена, і 24 години у наполовину заповненій.

Важливо, що дверці холодильника та морозильної камери повинні бути закритими. То ж не відкривайте їх без необхідності, а за потреби - робіть це максимально швидко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Орієнтовно через 4 години, якщо температура всередині холодильника підвищилась більш ніж на +4 градусів, потрібно виймати продукти. Водночас подовжити час перебування продуктів у вимкненому холодильнику як мінімум до 2-х днів можна за допомогою сухого льоду. Його кладуть на нижню полицю холодильника та верхню морозильної камери. Користуватися згідно з інструкцією.

Холодильник з продуктами, кадр з відео
Холодильник з продуктами, кадр з відео

Як зберегти продукти без холодильника:

  • Загорнути їх в поліетиленовий пакет, обгорнути плівкою з бульбашками, а потім ще папером та накрити, наприклад, ковдрою, щоб ще на деякий час зберегти холод.
  • Молоко можна прокип'ятити і додати соди. У скляній банці поставити у відро з холодною водою та винести у прохолодне місце.
  • Масло чи сметану перекласти у скляну тару, занурити її у холодну воду та поставити у холодне місце. Воду змінювати щодня.
  • Ковбасу, сир, рибу загортаємо у натуральну тканину, змочену в солоній воді. Далі загортаємо в харчовий папір та кладемо у прохолодне місце.
  • Яйця можуть зберігатися при кімнатній температурі близько тижня. Якщо помити їх у солоній воді, просушити та покласти в мішечок з рисом, вони зберігатимуться довше.
  • М'ясо без холодильника не може зберігатися понад 3 дні. Довше заморожене м'ясо може протриматися на балконі, де вже зараз досить прохолодно, перед цим покладіть його в термопакет або термосумку. Також м'ясо можна відварити в солоній воді, покласти в закриту тару і поставити в холодне місце. М'ясо буде довше зберігатися, якщо замочити його в 9% оцті.

Продукти у холодильнику, скріншот: YouTube
Продукти у холодильнику, скріншот: YouTube

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", про смажені страви доведеться забути: ціна на соняшникову олію викреслить їх з меню

Також "Знай.ua" писав, ці речі обов'язково потрібно мати вдома: як рятуватися при відключенні світла, газу та опалення