Нацбанк дозволив населенню України купувати долар по 36,6 грн/$ безпосередньо з його резервів.

Цією схемою можуть скористатися ті, хто планують перевести свої заощадження з гривні у долар. Інформація з'явилась на сайті регулятора.

Повідомлення від НБУ
Повідомлення від НБУ

Проте не все так просто, є умови, які деталізують пропозицію.

По-перше, людина може купити долар без обмежень, на будь-яку суму, розміщену на рахунку (немає обмеження у 100 тис. грн/місяць). Покупка долара відбувається за офіційним курсом – зараз це 36,6 грн/$.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Обмінник. Фото: скриншот з відео
Обмінник. Фото: скриншот з відео

Після купівлі долар не видається на руки, а автоматично розміщується на депозит мінімум на 6 місяців. Наприкінці терміну депозиту долар автоматично продається назад Нацбанку за поточним офіційним курсом.

Це означає, що за підсумком у людини не залишиться ні готівковий, ні безготівковий долар. Він назад отримає гривню, але за актуальним курсом долар/гривня.

По суті, ця схема має сенс лише як страховка своїх гривневих заощаджень від знецінення нацвалюти.

Національний банк очікує, що такий інструмент також дасть змогу зв’язати частину структурного профіциту ліквідності в банківській системі.

Нагадаємо, ми писали, що в Ощадбанку українцю не залишили вибору, змушують платити зі своєї кишені.

Як повідомляв "Знай.ua" через війну чверть українців опинилися за межею бідності, але справжні проблеми розпочнуться у 2023 році.

Також "Знай.ua" інформував, що дефіциту палива не буде, але ціни втримати не вийде: до чого готуватися українським водіям.