Коли король Чарльз III, а потім прем'єр-міністр Ліз Трасс зібралися в Букінгемському палаці на свою першу щотижневу зустріч 12 жовтня, нещодавно призначений монарх спробував підняти настрій жартом у відео, яке пізніше було поширене у пресі.

Пізніше у BBC повідомили, що він коментував логістичну плутанину, через яку вона двічі була у палаці того дня. Але в міру того, як наростало розчарування з приводу Трас і фінансових і політичних криз, які вона, мабуть, спровокувала за кілька тижнів прем'єр-міністром, явно втомлений коментарями Чарльз, здавалося, відображав національний настрій. Зрештою, це може бути все, що ми колись чули від короля про останній місяць заворушень на Даунінг-стріт, 10. Згідно судовому циркуляру від 20 жовтня, Трас востаннє повернулася до палацу для аудієнції у Чарльза, але зустрічі між монархом та прем'єр-міністром мають бути строго приватними.

Хоча Чарльз відомий своєю самовпевненістю, він сказав що розуміє, що його робота зміниться, коли він стане королем. Пристосування завжди було важким, незалежно від того, що відбувалося в британському уряді, але боротьба Трас із її власною партією, ймовірно, перевершила його кошмари. У цьому сенсі його здатність бути главою держави, не викликаючи хвилювань протягом усього терміну перебування Трас, може стати першим серйозним випробуванням його правління.

Король Чарльз III, кадр з відео
Король Чарльз III, кадр з відео

Наступного дня, коли новопризначений канцлер Джеремі Хант скасував заплановане Трасом зниження податків у парламенті, Чарльз приєднався до королеви-консорту Каміллі у поїздці до центру взаємодії з молоддю, яким керує некомерційна організація Project Zero щодо запобігання злочинності.

У середу, коли Трас скасувала запланований візит до компанії з виробництва оборонних технологій через "державні справи", король перебував у Букінгемському палаці, щоб привітати Фелікса Чісекеді, президента Демократичної Республіки Конго, який перебував у Лондоні.

Це був гарний приклад того, чому монархія стала виступати за стабільність: його графік як глави держави не залежить від забаганок чинного уряду. Але, звичайно, мають бути межі того, як довго може тривати дипломатична робота, поки все інше лежить у руїнах.

Протягом понад семи десятиліть зустрічі королеви Єлизавети II з 15 прем'єр-міністрами, які працювали під час її правління, мали носити приватний характер, і здебільшого вони залишалися такими, тому важко точно сказати, як вона могла б упоратися з цією ситуацією.

Елизавета ІІ instagram.com/theroyalfamily
Елизавета ІІ instagram.com/theroyalfamily

Проте кілька бітів інформації про ранні взаємодії Трас і короля справді просочилися. 1 жовтня The Sunday Times повідомила, що Трас попросила Чарльза не бути на саміті COP27 щодо зміни клімату наступного місяця в Єгипті.

Від смерті королеви Єлизавети II до фінансової кризи, викликаної введенням бюджету, що передбачає суттєве зниження податків, шість тижнів Трас біля керма британського уряду були унікально складними, і Чарльз пройшов через це, не порушуючи свого нейтралітету і не лінчу Ліз публічно.

Але відставка Трасс відсунула будь-яку безпосередню загрозу конституційної кризи, і до полудня четверга 20 жовтня король продовжував виконувати свої дипломатичні обов'язки, беручи у Букінгемському палаці посла України, президента Республіки Того та верховного комісара Пакистану.

Принц Чарльз та Каміла. Фото: YouTube
Принц Чарльз та Каміла. Фото: YouTube

Нагадаємо, що Джонсон знову має шанс: Ліз Трасс залишила посаду прем'єр-міністра Великобританії.