Українські водії мають пам'ятати, що в умовах війни із російськими окупантами, військове командування може реквізувати приватні авто. Саме тому українцям необхідно знати, в яких саме випадках вони можуть на якийсь час позбутися своєї "ластівки".

Про це стало відомо завдяки поясненню від адвоката Української Гельсінської спілки з прав людини Юлії Лісової.

Блок-пост, скріншот: YouTube
Блок-пост, скріншот: YouTube

За словами юристкині, рішення про примусове вилучення автомобіля під час війни ухвалює військове командування або його підрозділи за погодженням з органами місцевої влади. Але в районах, де точаться бої, таке рішення військове командування може ухвалювати самостійно.

Примусове вилучення автомобіля засвідчується підписанням акта. У ньому має бути зазначено назву військового командування та органу місцевої влади, відомості про власника машини, відомості про підстави реквізиції, розмір виплаченої компенсації тощо.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

До акта обов'язково додається документ, що містить висновок щодо ринкової вартості автомобіля на дату оцінки. Оцінка провадиться суб'єктами оціночної діяльності або органами державної влади або органами місцевого самоврядування за погодженням з власником автомобіля. Розмір оцінки може бути оскаржено у суді.

Військовий стан не виправдовує будь-яку конфіскацію. Вона має бути викликана суспільною необхідністю. В іншому випадку передбачається кримінальна відповідальність.

Під час війни РНБО контролює військове командування та органи виконавчої влади. Тому у разі потреби можна звернутися зі скаргою до цього органу. Також можна у суді оскаржити реквізицію автомобіля.

Нагадаємо, АЗС оновили ціни на бензин, дизель та автогаз: що подорожчало найбільше.

Раніше повідомлялося, що МВС звернулося з важливим проханням до українців: шанси загинути на дорозі зросли в рази.

Також, унікальна 40-річна Волга 24 та ГАЗ 21, як у Юрія Гагаріна: раритетні авто, які просто валялися в лісах України.