Кілька разів на рік є особливі дні, коли ми шануємо пам'ять померлих родичів і це - батьківські суботи.

Одна з таких випадає на 5 листопада 2022 року. Вона називається Дмитрієвська і є головним днем ​​для християнських християн у листопаді.

Спочатку Дмитрівська субота була присвячена поминанню загиблих воїнів. Згодом цього дня почали поминати всіх покійних православних християн.

Як і в інші батьківські суботи року, цього дня віруючі згадують своїх покійних батьків та інших родичів, залишають "записи" за упокій у храмах та ходять на цвинтарі.

Церква, скріншот: YouTube
Церква, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей
Показати ще

Правила поминання померлих у батьківські суботи

Якщо добре вивчити церковну літературу, то згадування померлих бере свій початок з апостольських Постанов, які згодом були прийняті до Православної церкви. Саме завдяки тому, що рідні поминають і замовляють літургію за померлими в церкві, ті покійні, які були грішні, можуть виправити своє становище та отримати Божу милість.

Ще однією особливістю є те, що літургію можна замовляти лише для хрещених православних.

Щодо тих померлих, які не були хрещеними в православній церкві або наклали на себе руки, то родичі можуть замовити панахиду, бо їх не можна поминати і замовляти для них літургію.

Однак у Православній церкві є певні числа, в які можна згадувати померлих незалежно від віросповідання, а також причин виникнення смерті. Саме такі панахиди звуться вселенськими. Ці заходи проводяться саме у суботу м'ясопустну, яка є у Православному календарі біля сирного тижня. Саме цієї суботи православні поминають усіх померлих, які мали різне соціальне становище у звичайному житті.

Дмитрівська субота 2020
Дмитрівська субота 2020: Facebook

Заздалегідь потрібно прибрати будинок, земельну ділянку та попаритись у лазні. Господиня готує млинці, кутю, омлет, м'ясні та улюблені страви покійних родичів.

У Дмитрову суботу померлих родичів у церкві згадують Парастасом чи Великою панахидою, а вдома обідом. Спеціальна заупокійна проповідь проводиться увечері у п'ятницю, напередодні Дмитрівської суботи. Поминальна служба проходить із запалюванням свічок, молитвами перед іконами про прощення гріхів.

Відвідування храму у суботу є обов'язковим. У церквах служать заупокійну. Крім прослуховування проповіді, неодмінно потрібно самому помолитися за душі рідних. Можете піти до храму та залишити там записки "За упокій". Зазвичай, у кожному храмі можна знайти спеціальні бланки, на яких необхідно розбірливо написати ім'я померлого. Як правило, за поминання кожного імені стягується невелика плата, але, якщо людина не має можливості заплатити за молитву, вона здійснюється безкоштовно.

Дмитрівська субота 2020
Дмитрівська субота 2020: Facebook

Раніше жінки цього дня несли до храму пиріжки та роздавали бідним людям. Вважалося, що у відповідь на таке благодіяння бідняки помоляться за їхніх померлих родичів. До церкви також несли три буханці хліба та їжу, яка була до смаку померлим близьким.

За народним звичаєм перший хліб призначається давно померлим батькам, другий — дідусям і бабусям, а третій — тим, хто помер насильницькою смертю (на війні, у воді чи вогні).

Миряни приносять у храм "Кагор" та їжу (яйця, олію, борошно, фрукти, овочі, цукерки тощо), щоб потім провести літургію та згадати померлих. Церква також приймає як пожертвування олію для лампад.

М'ясні продукти та спиртні напої у храм нести не дозволяється!

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Наші пращури після служби часто влаштовували біля церкви обід, до якого запрошували всіх бажаючих. Вони вважали, що в цей день до церкви приходять покійники-духи і сідають на спільній трапезі поряд із тими, хто живе.

Люди вірили: якщо в цей час у церкві багато старців , це хороша ознака. Вважалося, що Бог посилає небіжчиків у образі старців на землю, щоб вони подивилися, як живуть і що роблять їхні нащадки.

Коли йти на цвинтар

Після відвідування храму бажано піти на цвинтар, замовити поминальні панахиди та помолитися за померлих родичів біля їхніх могил.

Прибирання на цвинтарі краще зробити напередодні, а в суботу принести свічки (лампади) та квіти. Біля могил батьків неодмінно запалюються свічки та читається будь-яка молитва за упокій.

Дмитрівська субота 2020
Дмитрівська субота 2020: Facebook

Нагадаємо про молитви за сина та дочку до Господа, Пресвятої Діви та Ангела-охоронця: прості слова, щоб уберегти дітей від негараздів.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не робіть цього з хлібом: проблеми зі здоров'ям та життям ходитимуть по п'ятах.