В Україні вирішили одним пострілом вполювати двох зайців, і безробіття позбавитись, і . Тепер офіційно зареєстрованих безробітних, які не зможуть працевлаштуватися протягом 30 днів, залучатимуть до суспільно корисних робіт за зарплату, не нижчу мінімальної.

Таке рішення раніше ухвалив Кабмін і його вже реалізують у двох областях. Як наголошують в Міністерстві економіки, відмовитися від запропонованих суспільно корисних робіт людина має право, оскільки відповідно до статті 43 Конституції України, використання примусової праці забороняється.

Суспільні роботи для безробітних. Фото: скриншот з відео
Суспільні роботи для безробітних. Фото: скриншот з відео

Мінімальна зарплата наразі складає 6700 грн. На сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях.

Проте під час дії воєнного стану така відмова означатиме припинення реєстрації в центрі зайнятості та скасування нарахування грошової допомоги у зв’язку з безробіттям.

Популярні новини зараз
Головне за 5 травня: доплати пенсіонерам уже влітку, можлива смерть Віктора Павліка та новий тариф на світло Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Це не стосується випадків, коли людина за станом здоров’я не може виконувати певну роботу. Проте в цьому випадку потрібно мати підтвердження лікаря.

Як зазначають у Мінекономіки, при залученні до суспільно корисних робіт часто йдеться не завжди про важку фізичну працю – робітників залучають, наприклад, до плетіння маскувальних сіток, фасування гуманітарної допомоги, приготування їжі військовим тощо.

Стосовно заробітних плат таких працівників, вони необов’язково мають бути мінімальними – їх можуть збільшити коштами обласних бюджетів.

Нагадаємо, ми писали, що співробітники "ПриватБанку" назвонювали українці пізно ввечері, не думаючи закінчувати.

Як повідомляв "Знай.ua" по голівці не погладять: що світить боржникам за комуналку.

Також "Знай.ua" інформував, що українці можуть втратити частину пенсії: у ПФУ розповіли, хто в зоні ризику.