Починаючи з лютого поточного року, коли російські окупанти розпочали повномасштабне вторгнення, в Україні постійно зростає ціна на літр бензину та дизельного палива. Згідно з прогнозами Національного банку, ця тенденція продовжуватиметься.

На цей раз ми розповімо нашим читачам, як водіям можна заощадити паливо.

Про це стало відомо завдяки порадам популярних блогерів із мережі YouTube.

Авто та мотоцикл, фото: Знай.ua
Авто та мотоцикл, фото: Знай.ua

Слідкуйте за тиском у шинах

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Якщо тиск у шинах хоча б на 0,5 бар менший, ніж рекомендують автовиробники, то витрата палива збільшується на 5%. Тому перевіряйте тиск кожні 14 днів. Можна також трохи збільшити тиск, щоб він був трохи більшим за рекомендований автовиробником. Якщо підвищити тиск на 0,5 бар, економія палива становитиме 0,2 л на 100 км шляху.

Заберіть із багажника та салону все зайве

Якщо у автомобіля зайві 100 кілограмів, це збільшує витрати пального приблизно на 0,5 л. В Україні нині середня вартість бензину А-95 становить 47,53 гривні за літр, а дизельного палива – 53,79 гривні за літр. Не скажеш, що це дешево. Тому прийшов час прибрати з машини весь мотлох. Якщо ви возите в багажнику запаску (а вона важить близько 20 кг), її можна замінити мінікомпресором із герметиком. Якщо не потрібно везти дитину, приберіть із салону дитяче крісло.

Поліпшіть аеродинаміку

Аеродинаміка дуже важлива для автомобіля. Якщо ви перевозите велосипед на даху, витрата палива зростає на 40%. Багажник на даху – від 0,5 до 1 літра додаткового палива на 100 км. шляху. Тому на якийсь час зніміть багажник з даху свого автомобіля та кріплення для велосипеда.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Бережіть автомобіль, регулярно його обслуговуйте

Використовуйте моторне масло з низькою в'язкістю. Це дозволить заощаджувати до 3% палива. Пам'ятайте, що зношування системи запалення, неправильні налаштування двигуна, забруднений фільтр призводять до підвищеної витрати палива.

Дотримуйтесь оптимальної швидкості

Найекономічніша швидкість на трасі – близько 90 км. У містах, звісно, ​​цифри інші, але там діють обмеження швидкості. Тим не менш, намагайтеся, де це можливо і дозволено ПДР, дотримуватися швидкості, на якій автомобіль найменше витрачає паливо.

Машини, скріншот: YouTube
Машини, скріншот: YouTube

Манера водіння

Якщо ви менше гальмуйте, то й менше розганяєтеся, що призводить до економії палива. Розраховуйте свій шлях так, щоб вам доводилося рідше гальмувати. Намагайтеся водити плавніше, без непотрібних прискорень.

Вмикайте обладнання економно

За даними ADAC, електрообігрів вітрового скла збільшує витрату бензину на 0,81 л на 100 км, додатковий обігрівач салону – до 2 літрів, обігрів сидіння – на 0,1 л, обігрів рульового колеса – на 0,05 л, а обігрів зовнішніх дзеркал - На 0,04 л. Тому вчасно вимикайте функції, які виконують свою роботу.

Нагадаємо, грам літру береже: лайфхаки для водіїв, які допоможуть економити бензин.

Раніше повідомлялося, що зникає зв'язок при виключенні електрики: українцям пояснили, чому так відбувається і чи можна щось зробити.

Також, дев'ять порад під час потрапляння у ДТП за кордоном. Ваша повна та коротка інструкція.