В Україні планують змінити порядок призначення пенсій за віком та інвалідністю. Кого це торкнеться і які зміни чекають на громадян, йдеться у законопроєкті під номером 8198, який зареєстрували у Верховній Раді народні депутати.

Нововведення, яке народні депутати пропонують внести до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", торкнеться лише українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де здійснюються бойові дії.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Так, нове положення пропонує тимчасово, на період доки в Україні діє військовий стан або в її окремих регіонах, і протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія за віком та інвалідністю особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де відбуваються бойові дії, що призначаються з дня, наступного за днем ​​досягнення особою пенсійного віку або, відповідно, встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від терміну звернення за пенсією.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Варто зазначити, що незважаючи на повномасштабну війну, виплата пенсій українцям здійснюється своєчасно у призначений час, винятком можуть стати лише мешканці тимчасово окупованих територій. Втім, після звільнення їм виплачують пенсії за весь період, доки виплати не робилися.

Раніше портал Знай повідомляв, пенсія більше ніж 10 тисяч гривень: стало відомо, хто з українців може отримувати такі виплати.

Також наш портал інформував, що українці можуть отримати пенсію на 10 років раніше: як зібрати документи.

Крім того, ми писали, українським пенсіонерам можуть значно "зменшити" розмір виплат до ПФУ: названо головну причину .