Звичайна ситуація, коли на виході з супермаркету чи торгового центру спрацьовує сигнальна рамка, і вже за секунду охоронець закладу стоїть у вас і просить показати вміст сумки.

Повідомлення "Освітньої асамблеї" у facebook роз'яснює, що робити у такій ситуації.

Супермаркет. Фото: Знай. уа
Супермаркет. Фото: Знай. уа

Отже, якщо на виході з супермаркету вас зупинив охоронець та попросив відкрити сумку, ви повинні знати свої права, для цього потрібно запам'ятати кілька речей:

  • Охоронці чи працівники закладу не мають права проводити огляд речей та чека, який також вважається власністю
  • У разі, якщо до вас застосовано фізичну силу чи погрози – потрібно терміново викликати поліцію, адже Конституція України гарантує право на свободу та особисту недоторканність.
  • Огляд речей має проводитися лише співробітником, який має посадову інструкцію. Спочатку перевірте, чи справді зупинив вас охоронець.

Допис, facebook.com/osvitaUkraine
Допис, facebook.com/osvitaUkraine

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Що ж до підстав для огляду, то це може бути:

  • Якщо камера зафіксувала факт крадіжки речей.
  • Якщо є підстави вважати, що сталася крадіжка і спрацювала рамка на виході.
  • Якщо персонал закладу чи покупці повідомили про скоєння злочину.

Допис, facebook.com/osvitaUkraine
Допис, facebook.com/osvitaUkraine

Слід пам'ятати, що за всіх цих обставин огляд повинен проводитись лише у присутності працівників поліції, двох свідків та за персональною згодою. У разі, коли проводиться обшук, особа, яка підозрюється у скоєнні крадіжки, самостійно викладає свої речі для того, щоб охоронець міг здійснити огляд.

Допис, facebook.com/osvitaUkraine
Допис, facebook.com/osvitaUkraine

Нагадаємо, що бутербродів не буде? Українські супермаркети показали нові ціни на ковбасу, хліб та шпроти.

Раніше ми повідомляли, що фрукти подешевшали, але доступнішими не стали: скільки коштують лимони, мандарини, апельсини та яблука в листопаді.