Українська влада вже розробила попередній план для випадку тривалого відключення електроенергії. До нього входить робота чергових відділень навіть під час повного блекауту, продовження терміну банківських карток та багато іншого.

НБУ відправив банкам цей план, повідомили у профільному виданні "Мінфін". Блекаутом вважатиметься "відсутність стабільного електроживлення протягом трьох діб та більше". До 15 листопада попросили направити до Департаменту банківського нагляду Нацбанку перелік чергових відділень, а також інформацію про статус впровадження рекомендацій.

Ощадбанк, скриншот: YouTube
Ощадбанк, скриншот: YouTube

Він також містить список згаданих рекомендацій. Так, системно важливі банки просять негайно:

  1. Вжити заходів щодо забезпечення безперервної роботи: розмістити в центрах обробки даних та місцях роботи контакт-центрів резервні джерела електроживлення – дизельні генератори із запасом палива не менше ніж на 7 діб (запас має постійно поповнюватися).
  2. Забезпечити роботу своїх систем та каналів зв'язку з урахуванням ймовірного тимчасового обмеження постачання електроенергії строком від семи діб.
  3. Підтримувати у "гарячому" резерві виділені канали зв'язку з локаціями Національного банку м. Київ та м. Львів.
  4. Забезпечити створення, зберігання та можливість оперативного оновлення з резервних копій даних інформаційних систем.
  5. Визначити перелік відділень, які продовжать роботу під час кризових ситуацій (чергові відділення). Вони повинні бути забезпечені резервними каналами зв'язку (супутникового), резервними джерелами електроживлення (потужними електрогенераторами) із запасом ресурсу/палива щонайменше на дві-три доби та надійними джерелами їхнього поповнення. Список чергових відділень має бути загальнодоступним.
  6. Розробити плани дій щодо забезпечення доступу персоналу до чергових відділень (підвезення з/на роботу), а також скласти перелік резервних працівників, з урахуванням їхнього харчування, надбавок за роботу у складних умовах тощо. Працівники завчасно повинні бути повідомлені про ці заходи, а також мати інструкції щодо дій за тривалої відсутності енергопостачання.
  7. Забезпечити підкріплення готівкою чергових відділень передусім. "Доцільно заздалегідь вирішити питання розміщення за потребою у чергових відділеннях додаткових сейфів для зберігання готівки".
  8. Продумати питання забезпечення чергових відділень додатковою технікою, бо потік клієнтів у них може різко зрости.
  9. Опрацювати можливість збільшення кількості терміналів самообслуговування та банкоматів у чергових відділеннях.

Якщо відбудеться блекаут, чергові відділення також мають забезпечити прийом готівки від бізнесу, у тому числі від клієнтів інших банків.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Україна без світла, скрін: YouTube
Україна без світла, скрін: YouTube

Також рекомендується продовжити термін дії платіжних карток, якщо він спливає у поточному та наступному місяцях як мінімум на три місяці. Банкірів просять подумати про відміну комісій за зняття готівки з карт "чужих" банків у касах чергових відділень.

За наявності технічної можливості банки просять забезпечити безкоштовний доступ до Wi-Fi для відвідувачів чергових відділень. Сам НБУ при цьому "сприятиме вирішенню питання забезпечення мінімально необхідної кількості чергових відділень комплектами Starlink".

Раніше ми писали про те, як українці отримуватимуть зарплату у разі відключення світла: розмір виплат та альтернатива від начальства

Як повідомляв Знай.ua, українцям пояснили, як поновити документи про вищу освіту: декілька способів

Також портал Знай.ua писав, пенсії за віком та інвалідністю хочуть призначати по-новому: які зміни чекають на українців