Різдвяний піст – це дуже важливий для всіх православних період. Це час, коли християни зміцнюються у своїй вірі, очищаються від поганих думок, не роблять поганих вчинків, відпускають усі образи, вирішують конфлікти.

У 2022 році Різдвяний пост розпочинається 28 листопада і триватиме рівно 40 днів, аж до 6 грудня 2023 року.

У православних церквах він є одним із чотирьох багатоденних постів церковного року та служить 40-денним приготуванням до святкування Різдва Христового.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

Віруючі, які хочуть стати на шлях обмежень у цей період, повинні розуміти зміст Різдвяного посту. Він полягає в тому, щоб набути певного духовного досвіду. У цей період прийнято відмовлятися від шкідливих звичок, сексу та веселощів, оскільки це час зосередженості та старанних молитов.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Справжній піст пов'язаний з молитвами, покаянням, прощенням образ, відмовою від злих намірів і помірністю від спокус. Головним завданням Різдвяного посту є духовне очищення. У цей час не варто не сваритися з рідними та близькими, а також захистити себе від гріховних думок та пристрастей. Вважається, що провести Різдвяний піст у молитві набагато важливіше, ніж просто відмовлятися від їжі.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

Однією з головних страв у дні посту стає каша - вівсяна, гречана, з пшеничного крупи, рисова і не тільки. Але варять її не на молоці, тому що від продуктів тваринного походження, за винятком риби та морепродуктів, у дні посту відмовляються. Дозволяється їсти овочі, усіляку зелень, фрукти, гриби та ягоди, а також горіхи. Не зникає зі столу і хліб, природно, приготовлений за пісними рецептами. Олію можна вживати рослинну - соняшникову, оливкову, горіхову.

Окрім молитв, які щодня звершуються на Різдвяний пост, намагайтеся якнайчастіше читати Писання, зокрема уривки з Євангелія, які звучать у різні дні посту в храмах (про те, що це за історії, можна дізнатися, звернувшись до церковного календаря).

Різдво 2022, фото: вільне джерело
Різдво 2022, фото: вільне джерело

Тим, хто хоче дотримуватися Різдвяного посту згідно з церковними вченнями, потрібно знати про такі правила:

– За кілька днів до початку посту можна покаятися та отримати у батюшки благословення.

- Не можна допускати в душі злості, заздрості, зневіри. Якщо з'являються сумніви, що вдасться витримати пост до кінця, потрібно прийти до церкви за порадою.

- У цей період потрібно уникати розважальних заходів, свят та застіль. Це важливо як з духовної точки зору так і з практичної. Застілля не спокушатимуть вас різноманіттям страв.

Різдвяний стіл складається з 12 страв, за числом апостолів
Різдвяний стіл складається з 12 страв, за числом апостолів

Нагадаємо, Різдво не 7 січня, а 25 грудня: українцям пояснили головну суперечку століття, коли насправді народився Ісус.

Раніше ми повідомляли, чи буде у Києві новорічна ялинка? Мер Віталій Кличко розповів про зустріч Нового 2023 року у столиці: "Не хочемо скасовувати".