Для наших читачів, які цікавляться питанням щодо пенсійних виплат для громадян, які поїхали за кордон, є дуже важливі новини. Відомо, що є закон, згідно якого виплата пенсії за рішенням Пенсійного фонду припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інші випадки не передбачені міжнародними договорами України.

Про це детально пише для порталу "На пенсії" консультант Сергій Коробкін, відповідаючи на питання пенсіонерки з Одеси.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Вероніка з міста Одеса запитує: "Мій знайомий зараз перебуває в США, пенсію отримував на картку. Проте нещодавно її заблокували, і виплати за місцем проживання в Одесі почала приносити листоноша. Незрозуміло, чому таке могло статися, і куди звертатися в умовах війни, якщо людина знаходиться за кордоном.

Якщо поїхали ненадовго

Відповідно до чинного законодавства, пенсія виплачується щомісяця за вказаним у заяві місцем проживання пенсіонера в межах України (незалежно від місця реєстрації) через пошту чи установу банків. При цьому існує законодавча норма, за якою виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Звісно, ​​якщо людина виїхала на нетривалий термін (у відпустку, відрядження чи навіть на кілька місяців — як біженець), то виплату припиняти не будуть. Про це у Пенсійному фонді можуть навіть не знати.

Якщо пенсію ніхто не забирає

Водночас є певна система моніторингу, яка запобігає надмірним виплатам у майбутньому.

Ситуація 1. Якщо термін дії банківської картки закінчився, виплату пенсії автоматично переводять з банку на пошту. Про такі випадки банки повідомляють органи Пенсійного фонду (ПФ). Далі, якщо людина не забирає свою пенсію поштою понад півроку, то її нарахування повністю припиняється до з'ясування обставин.

Ситуація 2. Якщо пенсіонер не знімає пенсію зі своєї банківської картки більше року, банк також повідомляє про це Пенсійний фонд, і виплата теж припиняється.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Згодом відновити виплату пенсії можна лише на підставі особистої заяви пенсіонера. Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з вини, виплачуються за час, але не більше ніж за три минулі роки. У разі частина суми неотриманої пенсії, але не більше ніж за 12 місяців, виплачується відразу, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячний розмір пенсії.

Нагадаємо, в Україні "заморозили" пенсійну реформу: як це позначиться на виплатах.

Раніше повідомлялося, як безробітним українцям оформити допомогу від держави: покрокова інструкція.

Також, у грудні на пенсіонерів чекають чергові бонуси у вигляді виплат – кому світять додаткові 600 гривень.