Вже багато років з наближенням зими в українському суспільстві відбуватимуться розмови щодо того, коли святкувати Різдво – 25 грудня чи 7 січня.

Прихильники 25 грудня зазначають, що це навіть логічно, адже період до цього святого свята – Великий піст і не логічно на цей час відзначати той самий Новий рік, який випадає на 1 січня.

Противники такого переходу переконані, що 25 грудня - це лише католицьке свято, адже ми православні.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Несподівано, але зараз побільшало людей, які виступають за перенесення Різдва на 25 грудня, адже 7 ​​січня було нав'язано нам росією, а через війну, яку розпочав путін, не хочеться мати нічого спільного з цією країною, навіть свята. Зазначимо, що перенесення стосується не лише Різдва, українці також нагадали, що і День Святого Миколая за нашими традиціями випадає далеко не 19 грудня.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ось українка Марія переконана, що настав час відроджувати українське та відзначати День Святого Миколая 6 грудня.

"Відзначатимемо, як весь світ. І забуваємо про дати, які нав'язані нам орками" , - вважає дівчина.

@maria_s2720

♬ оригінальний звук - 𝕨𝕚𝕟𝕥𝕖𝕣❄☃️🎅

Інша користувачка мережі ТікТок і зовсім публікує новий календар православних свят:

  • Водохреща 6 січня, а не 19;
  • Різдво 25 грудня, а не 7 січня;
  • День Святого Миколая 6 грудня, а не 19;
  • Щедрий вечір (нині Старий Новий рік) 31 грудня, а не 14 січня;
  • а ось Великдень без змін.

@userurxzdjresm

♬ Що ви браття - Jockii Druce

Українці по-різному реагують на такі пропозиції:

"Хочеться по-старому, тому що звикли, але треба привчатися по-новому", "Я готова святкувати, як усі люди", "Правосланні будуть відзначати, ​​як звикли", "Давайте берегти свої традиції, а не дивитися, як десь. Так ми знову будемо від когось залежати", "Читаю коментарі і дивуюся, чому люди такі вперті... так йдемо в Європу, так що треба по-європейськи святкувати", "Всі православні святкують 6го Миколая та 25го Різдво, а сталіністи 19 і 7го", "А потім посваримося з кимось з Європи і ще щось придумаємо", "Люди, які святкують Різдво Христове 7 січня, знаходяться під значно більшим впливом російської культури, ніж ті, хто читає Булгакова", "Треба від совка вже відірватися! І ще для дуже розумних, це не католицькі дати та свята, це дати свят,які були у наших прадідів"...

День святого Миколая , скрін - YouTube
День святого Миколая , скрін - YouTube

Нагадаємо, що Різдво не 7 січня, а 25 грудня: українцям пояснили головну суперечку століття, коли насправді народився Ісус.

Раніше ми повідомляли про різдвяний пост 2022/23: коли починається, яких правил варто дотримуватись і що заборонено.