Наші читачі чудово пам'ятають, що в Україні зараз проблеми зі світлом. Якщо ви цю статтю читаєте на комп'ютері - ви щасливчик! Ми нагадаємо та розповімо, як українці сто років тому висвітлювали свої будинки за допомогою звичайної картоплі.

Щоб у кімнаті було зовсім темно, можна зробити масляну свічку з картоплі, у такому випадку затишок забезпечено.

Про цей "лайфхак" розповіла бабуся одного із наших авторів.

Свічка з картоплі, скріншот: YouTube
Свічка з картоплі, скріншот: YouTube

Все дуже просто: у невелику глибоку ємність слід залити олію. Далі туди опускаємо гнот (це може бути мотузка зі штучних або рослинних волокон), другий його кінець потрібно протягнути крізь отвір у картопліні, щоб він був закріплений над олією. Тепер гніт можна підпалити. Рослинна олія, яка піднімається по гніт догори, починає горіти і дає світло.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Як довго горітиме така свічка з картоплі?

Орієнтовно, якщо взяти 100 мл рослинної олії та 5-6 сантиметрів гноту, така свічка горітиме до 6 годин. Однак слід звернути увагу, що та частина мотузки, яка закріплена над олією, повинна бути не дуже довгою. Зазвичай вистачає півсантиметра над картоплею.

А тепер трохи про особисту безпеку. Дуже важливо!!! Посудина для такої свічки повинна бути металевою, глиняною або скляною. Рослинну олію беруть рафіновану - вона менше накопичуватиме. Щоб свічка горіла цілий день, підливайте олію поступово. Гніт можна купити в будь-якому господарському магазині або виготовити самостійно зі шнурка, бинту, марлі або іншої тканини.

А ще перевірений факт – якщо зробити 3-4 таких свічки з картоплі та розмістити їх поряд, то над їх полум'ям можна нагріти чашку води або невелику кількість їжі.

Нагадаємо, коли і чому потрібно тримати активоване вугілля у холодильнику: лайфхак "на мільйон" за копійки.

Раніше повідомлялося, про це ви точно не знали: сім способів швидко зігрітися, коли вдома нестерпний холод.

Також, як власноруч зробити свічку за 1 хвилину: коштує 1 грн, а горіти буде довго.