Під загальну мобілізацію населення, яка зараз триває в Україні, підпадають усі військовозобов'язані українці, незалежно від їх віросповідання.

Проте у випадку, якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням людини, вона має право на альтернативну (невійськову) службу. Цей момент пояснює "Українська правда".

Зокрема, у Законі "Про альтернативну (невійськову) службу" йдеться про те, що вона не передбачає військового вишколу та використання зброї.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Зокрема, така служба може проходити на підприємствах, установах, організаціях, діяльність яких пов'язана із соціальним захистом населення, охороною здоров'я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Проте, слід врахувати, що термін цієї служби в 1,5 раза довший за терміновий. Водночас у мирний час віряни деяких конфесій мали право проходження альтернативної служби замість термінової.

Таке право є виключно у вірян, які належать до офіційних та чинних згідно із законодавством релігійних організацій, віра яких не дозволяє використання зброї.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Проте, ця норма працювала лише до початку повномасштабної війни, але замінити військову службу альтернативною у немирний час не можна.

Однак і тут є вихід - юристи рекомендують вірянам писати у військкомати заяви та просити замінити військовий обов'язок альтернативним.

Для цього потрібно отримати спеціальну довідку від релігійної громади, яка обов'язково має бути офіційно зареєстрована як та, яка забороняє використання зброї. У цьому випадку людині можуть запропонувати, наприклад, посаду кухаря, водія, інженера тощо.

Мобілізація. Фото: скриншот youtube
Мобілізація. Фото: скриншот youtube

Нагадаємо, за якою ціною зараз можна придбати дрова на зиму: про низьку вартість варто забути

Як повідомляв "Знай.ua", якщо у вас електроплита: як нагріти чи зварити їжу без світла у квартирі

Також "Знай.ua" писав, гріють на чверть гірше: чому ви втрачаєте тепло та гроші через ваші батареї