У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого апостола Пилипа – одного з дванадцяти апостолів – учнів Ісуса Христа.

Інші назви свята: "Пилипівки", "Пилипові заговини", "Куделиця", "Загов'яння".

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Це свято було останнім днем ​​перед Різдвяним постом, тож намагалися провести його зі смачними стравами на столах.

Ви також можете приготувати страви з м'яса, яєць, вершкового масла. На стіл ще можна поставити молоко, смажену курку, млинці, вареники та пельмені. Заговінням день називався не так, зазвичай так називали дні перед багатоденними постами, тобто 4 десь у рік.

Заговіння, фото: Zen Яндекс
Заговіння, фото: Zen Яндекс

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Для зимових свят забивали у Пилипів день половину худоби. Засіки заповнювали картоплею, зерном, пшеницею, фруктами та овочами.

За традицією також задобрюють Домового. Для цього йому потрібно залишити їжу після вечері у центрі столу. Якщо Домовому сподобається частування, він допоможе сім'ї, у якій живе, пережити зимовий холод.

Домашньою роботою цього дня мають займатися молоді, надаючи можливість старшому поколінню відпочити. Тому і їжу потрібно готувати дітям та онукам, і гостей зустрічають також вони. Дівчата можуть погадати незвичайним способом. Для цього треба взяти зі столу яловичину так, щоби ніхто не бачив. А потім покласти її під подушку. Потім треба проговорити такі слова: "Милий, прийди, м'ясо смакуй, а мені своє обличчя покажи" . Далі лягайте спати і вам повинен наснитися наречений.

Весілля, скріншот: YouTube
Весілля, скріншот: YouTube

Що не можна робити 27 листопада

Не сваріться, не сперечайтеся, не злиться і приберіть весь негатив зі своїх емоцій. Якщо проведете день мирно і з гарним настроєм, отримаєте заряд везіння на довгий час. Не починайте нові справи, інакше на вас чекають фінансові проблеми та збитки. Але ж можна планувати. Також не поганослівте, такі слова можуть залучити невдачі, хвороби та проблеми в особистих відносинах.

Апостол Філіп, фото: В гостях у кудесницы
Апостол Філіп, фото: В гостях у кудесницы

Нагадаємо, що в Херсоні дали світло, незважаючи на ракетні удари та 2-денний блекаут.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не просіть це в новорічну ніч: які бажання не виконають Чорний Кролик та Кіт.