У цей день відзначається народне свято Авдіїв день (за старим стилем – 19 листопада).

При цьому цього дня православна церква вшановує пам'ять святого Авдія, одного з 12-ти малих пророків. У народі вірили, що Авдій є небесним покровителем домашнього господарства та сімейного благополуччя. За це святого і прозвали Радетелем.

Цього дня на Київській Русі проводився дуже дивний і водночас простий обряд «замикання» житла від нечистої сили. Для цього потрібно було пройти по всьому будинку, постукуючи по одвірках дверей та рам вікон обухом сокири. Якщо сокири під рукою не було, можна було використати серп або будь-який інший гострий залізний предмет.

Варто відзначити цікавий факт, що сокира, коса, серп і ніж вважалися добрими оберегами від підступів злих духів. Багато людей вірили, що таким чином можна захистити не тільки будинок, а й усіх, хто живе в ньому, а вся нечисть, що ховалася в будинку від морозів, мала піти геть.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Народні прикмети на 2 грудня

Якщо у вас застуда, зробіть напій із трав і меду, який допоможе позбавитися багатьох захворювань.

Викиньте посуд з тріщинами, щоб не спричинити біду та фінансові труднощі.

Авдєєв день 2 грудня: головні заборони та повір'я свята

Цього дня на Київській Русі проводився дуже дивний і водночас простий обряд "замикання" житла від нечистої сили. Для цього потрібно було пройти по всьому будинку, постукуючи по одвірках дверей та рам вікон обухом сокири. Якщо сокири під рукою не було, можна було використати серп або будь-який інший гострий залізний предмет.

Варто відзначити цікавий факт, що сокира, коса, серп і ніж вважалися добрими оберегами від підступів злих духів. Багато людей вірили, що таким чином можна захистити не тільки будинок, а й усіх, хто живе в ньому, а вся нечисть, що ховалася в будинку від морозів, мала піти геть.

Крім того, на той час можна було зустріти не лише гострі залізні предмети як оберег, а й хресні знамення, молебні, молитви, святу воду. Ще від бісівської сили допомагали змови та триразове читання апокрифу «Сон Богородиці».

Було народне повір'я, що захиститися можна і плакун-травою, часником, цибулею, будяком, одолень-травою, бо нечисть не виносить їхнього запаху. Проте, незважаючи на всі застереження селян, надприродна сила все одно незримо була присутня в будинку і могла будь-якої миті щось наробити. Тому лаятися, сваритися та підвищувати голос у цей день заборонялося, щоб не викликати бісів.

На Авдея було заборонено виходити надвір. "Завірюху дорогу переймає, у щілини земні, у тріщини лихі хвороби заганяє" , - говорили наші предки. Люди намагалися сидіти вдома ближче до теплої печі та пити гарячі напої, щоб уберегтися від застуди. Найпопулярнішим був збитень — напій на основі меду та пряних трав.

Груба, піч - фото УкраїнціСьогодні
Груба, піч - фото УкраїнціСьогодні

Нагадаємо, що зарплати в Україні впадуть, як ніколи й досі: прогноз на 2023 рік, який засмутить багатьох.