В Україні щороку піднімають вимоги до страхового стажу. Якщо у 2022 році для виходу на заслужений відпочинок у 60 років необхідно мати 29 років стажу, то у 2023 – вже мінімум 30 років. Що робити тим, хто не набере необхідного мінімуму, розповідає "Судово-юридична газета".

У зв'язку із підвищенням вимоги до страхового стажу у 2023 році вийти на заслужений відпочинок зможуть не всі українці, які досягли 60 років. Ті, хто не зміг накопичити необхідний стаж, мають кілька шляхів вирішення проблеми.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Так, по-перше, можна продовжувати працювати і накопичити стаж, щоб спробувати вийти на заслужений відпочинок у 63 роки. Щоб отримати пенсію у цьому віці, потрібно мати мінімум 20 років стажу. Якщо стільки накопичити не вдалося, можна попрацювати ще 2 роки - до 65 років. У цьому віці необхідно мати від 15 до 20 років стажу.

Пенсіонерам підвищили виплати. Фото: скриншот з відео
Пенсіонерам підвищили виплати. Фото: скриншот з відео

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Якщо людина накопичила менше 15 років стажу, то після досягнення 65 років можна розраховувати на соціальну допомогу від держави, але за умови, якщо після 65 років у пенсіонера дохід буде меншим за прожитковий мінімум.

Також вирішити проблему з нестачею стажу можна і більш простим способом – докупити, але у нинішніх реаліях він доступний одиницям. Докупити недостатній стаж за ціною 44% мінімальної зарплати за кожен місяць.

Раніше портал Знай повідомляв, що українцям можуть зупинити виплату пенсій: у ПФУ розповіли, хто ризикує залишитися без грошей.

Також наш портал інформував, грошова форма субсидій та опалювальний сезон в умовах війни: у Міністерстві соціальної політики розповіли про зміни.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, Гетьманцев розповів про підвищення тарифів: коли переглянуть вартість комуналки.