Багатьом українським дітям довелося залишити країну через вторгнення рф і призупинити навчання. Деякі облаштувались у польських школах, якщо тимчасово переїхали туди, але програму після повернення доведеться надолужувати.

Українцям пояснили, як відбуватиметься освітній процес у такому разі. Програма насамперед стосується історії України, мови та літератури.

Діти в школі. Фото: кадр з відео
Діти в школі. Фото: кадр з відео

У Міносвіти розповіли, що школярі за кордоном можуть опановувати українську програму самостійно, адже з підручниками проблем немає. Вони доступні в електронній формі, а також є спеціальний резервний фонд паперових.

Проте, українська програма відрізняється від тієї, що викладають за кордоном, тому освітній омбудсмен Сергій Горбачов пропонує низку заходів щодо хоча б часткового вирішення проблем з освітою. Насамперед, організувати дистанційні уроки у позаурочний час для учнів, які навчаються очно у школах країни перебування.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Школярі, фото: скріншот з відео
Школярі, фото: скріншот з відео

"Варіант №2: укласти міждержавні угоди, які зафіксують: якщо дитина, її батьки, надали країні перебування документальне підтвердження, що вона зарахована та навчається в українській школі в дистанційному форматі – вона не зобов'язана відвідувати місцевий навчальний заклад", - запропонував він.

Горбачов також пропонує виробити механізм узгодження оцінок в іноземних школах із українською системою. Втім, втілити це буде вкрай складно, тому в Міносвіти вже напрацьовують алгоритм, як діяти після повернення українських школярів.

Школи, куди повертатимуться діти, допоможуть їм надолужити навчальну програму. Тобто проводитимуться відповідні додаткові заняття, консультації, а після цього – оцінювання та прийматимуться рішення про переведення до наступного класу.