Настав час нашим читачам дізнатися, що зараз у державі продовжується поетапна зміна порядку призначення та виплати житлових субсидій. Ми розповімо, у чому сенс цих змін і як вони вплинуть на тих, хто їх отримує.

Український уряд ще у вересні 2022 року передав повноваження щодо призначення субсидій Пенсійному фонду. Справа в тому, що сервісні центри Пенсійного фонду працюють за екстериторіальним принципом - без прив'язки до місця реєстрації людей, які туди звертаються.

Про це детально розповіли у прес-службі Пенсійного фонду України.

Субсидії, скріншот: YouTube
Субсидії, скріншот: YouTube

Як пояснюють в уряді, за умов воєнного стану такий принцип дозволить безперебійно надавати соціальну підтримку від держави всім категоріям населення, включаючи внутрішньо переміщених осіб.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Крім того, це дозволить централізовано зберігати дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку пільг, та не втратити їх під час окупації певної території. Адже соціальна підтримка має відбуватися вчасно та в повному обсязі, незалежно від обставин.

Субсидії. Фото: скриншот Youtube
Субсидії. Фото: скриншот Youtube

Зміни відбуваються поетапно. Протягом вересня-грудня нарахування субсидій проводять, як і раніше, органи соціального захисту, а виплачують кошти підрозділу Пенсійного фонду. До кінця листопада ще приймали та опрацьовували звернення громадян з питань призначення субсидій структури соцзахисту, а починаючи з 1 грудня призначення субсидій та прийом громадян з цих питань проводить Пенсійний фонд – вже за екстериторіальним принципом, що забезпечує право людей на допомогу в умовах, коли вони вимушено змінили своє місце проживання.

Також з'явилася можливість звернення про надання субсидій в електронній формі – через веб-портал електронних послуг та мобільний додаток Пенсійного фонду. А з січня 2023 року весь процес – прийом громадян, призначення, нарахування та виплата коштів – проходитиме через органи Пенсійного фонду. Передбачено, що фонду буде передано всю інформацію про одержувачів субсидій - автоматично, в електронному вигляді.

Призначення субсидій. Фото: скрін youtube
Призначення субсидій. Фото: скрін youtube

Разом з тим, залишиться можливість звертатися за допомогою у вигляді субсидій до місцевих рад, до керівників територіальних громад, посадових осіб Центру надання адміністративних послуг, а також через портал "Дія".

У Мінсоцполітики стверджують, що для громадян, які вже отримують субсидії, все залишиться без змін. Зміниться лише орган, який надалі адмініструватиме надання субсидій. Як і раніше, люди отримуватимуть відповідні кошти на свій банківський рахунок чи через поштове відділення.

Але за наявності простроченої за більш ніж три місяці заборгованості за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 грн, субсидія може бути призначена лише у разі укладення договору про її реструктуризацію або оскарження споживачем заборгованості судовому порядку.

Проте борг із оплати комунальних послуг аналізується лише за призначення субсидій. А коли цю допомогу вже призначено до закінчення опалювального сезону, тобто до квітня 2023 року, наявність заборгованості враховуватиметься вже під час призначення субсидій на наступний період у травні 2023 року.

Нагадаємо, в Україні влаштують сувору перевірку окремим категоріям осіб: як не залишитись без грошей.

Раніше повідомлялося, 10 найкорисніших продуктів на Землі: вони обов'язково мають бути у вашому раціоні.

Також, запрацювали нововведення щодо призначення субсидії: від чого тепер залежатимуть пільги.