В Україні незабаром знову зростуть у ціні деякі продукти. Кінець року не порадує громадян, які почнуть готуватись до свят.

Про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

Справа в тому, що війна, окупація територій, а також перебої з електроенергією сильно впливають на наші життя і збільшуються продуктивні витрати.

Відключення світла, фото zelenskiy_official/instagram
Відключення світла, фото zelenskiy_official/instagram

В результаті виходить дефіцит деяких продуктів, і вона починає в магазинах стрімко дорожчати.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Інші фактори спричиняють подорожчання широкого спектру товарів та послуг, а за окремими позиціями – суттєве зростання цін.

Російські масовані ракетні удари завдають пошкодження об'єктів критичної інфраструктури, що лише ускладнює роботу у ряді секторів. Зокрема йдеться про металургію, харчову промисловість, тваринництво тощо. Витрати бізнесу дуже зросли з жовтня, тому що всі хочуть продовжувати безперебійний процес за умов відключення електрики. Підприємствам доводиться закуповувати генератори.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Крім всього вищезгаданого, дефіцит електрики призводить до скорочення виробництва та дефіциту низки товарів.

Зріс і попит населення паливо через використання генераторів, а це створило тиск на вартість енергоносіїв.

У Нацбанку також зазначили, що загальна динаміка інфляції контрольована, але підвищення цін на нас чекатимуть протягом всієї зими у зв'язку зі складною ситуацією.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Нагадаємо, що українців порадували ціною улюблених фруктів, на 19% дешевше: час робити закупівлі

Раніше повідомлялося, що у Новий рік з відбивними та котлетками: українцям показали нові цінники на сало, свинину, курятину

Також, щоб не залишитись без субсидії: українцям повідомили важливі деталі нарахування пільг