Українцям планують списувати кредити на житло та автомобілі, але це стосується лише того майна, що було зруйновано чи пошкоджено під час війни з росією.

Виплати за кредитами на рухоме або нерухоме майно буде припинено за таких умов: якщо майно опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій, а також якщо воно пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій за наявності документів, що це підтверджують.

Руйнування, фото: ДСНС
Руйнування, фото: ДСНС

Верховна Рада ухвалила відповідне рішення, а проголосувало за законопроект №7441-1 у другому читанні 265 депутатів за мінімально необхідних 226.

Українцям обіцяють списувати або "прощати" кредит на житло, якщо нерухомість знищена внаслідок війни, незалежно від того, якою площею було майно.

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Однак є важливий нюанс: станом на 23 лютого 2022 майно має бути єдиним місцем проживання сім'ї позичальника. Також варто знати, що кредит прощається лише якщо на 23 лютого відсутня прострочена заборгованість за таким договором, а метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво.

Кредитори, скріншот: YouTube
Кредитори, скріншот: YouTube

Кредитор отримує право на компенсацію громадянам України за майно знищене внаслідок агресії росії, а розмір такої компенсації не може перевищувати основну суму кредиту позичальника.

Анулювання кредитів на автомобілі можливе за таких умов:

  • якщо майно знищено, без обмежень щодо двигуна. Але станом на 23 лютого 2022 року воно має бути єдиним авто у сім'ї позичальника,
  • станом на 23 лютого 2022 року заборгованість за таким договором не була прострочена на понад 7 днів.

Подати заявку можна лише в період дії військового стану та 3 місяців після дня його припинення. Позичальники зобов'язані надати кредитору документи, що підтверджують.

Нагадаємо, українці через "ДiЯ" зможуть отримувати соцвиплати: як це працюватиме і для чого

Раніше ми писали про те, що бути дефіциту палива чи не бути? Експерт розставив усі крапки над "і"