30 грудня, за народним календарем відзначається світле свято Данилів день (за старим стилем – 17 грудня).

У церковному календарі це дата вшанування пам'яті пророка Даниїла та трьох святих отроків – Ананія, Азарія та Мисаїла.

Як свідчать церковні писання, за 600 років до Різдва Христового вавилоняни завоювали Єрусалим, і серед бранців опинилися четверо знатних юнаків. Цар Вавилона Навуходоносор вирішив виховати їх при своєму дворі та навчити халдейським наукам. Однак хлопці не зреклися своєї віри, відмовлялися від усіх надмірностей і вели суворий спосіб життя. За це Бог дарував їм мудрість, а Данилові — ще й дар пророцтва та тлумачення снів.

Традиційно цей день незаміжні дівчата присвячують спеціальному ворожінню. Для того щоб побачити свого майбутнього чоловіка, необхідно взяти 3 лаврові листи і написати на них імена 3-х святих отроків - Ананія, Азарія та Мисаїла. Потім покласти їх під подушку та лягти спати. Вночі неодмінно мав наснитися коханий.

Популярні новини зараз
Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Наші пращури говорили: "Данила грудень квапить". Інакше кажучи, цей день наближає Різдво та Новий рік. "У Данилів день святим духом і ладаном запахло", - здавалось нетерплячим людям.

Крім того, на Данила особливу увагу у народі приділяли вогню. "Господиня піч топила, щоб на два дні тепла вистачило", - говорили люди. Важливим обрядом у день свята було очищення оселі вогнем. Предки оминали житло, тримаючи в руках свічку і читаючи при цьому молитви.

Для обряду потрібні аркуш паперу та ціла свічка, якою раніше не користувалися. Спочатку на папері пишеться те, що найбільше турбує зараз. Необхідно подумки пропрацювати всі прикрощі та печалі, після чого проговорити про себе молитву:

"Вогонь, батюшка, золота бджолушка, мені спокій подаруй, а від зла огороди, голову мою просвіти, від поганих дум мене звільни, думки погані попали, а хорошим думкам народитися допоможи, від туги душевної мене позбав, в радість і щастя направ. Допоки вогонь цей горить, нехай згоряє в мені все погане, що є, а як погасне, жити мені з новими силами. Ключ, замок. Так тому і бути. На віки віків. Амінь"

Скрін, Відео You tube Свічка
Скрін, Відео You tube Свічка

Потім папір згорнути та спалити над свічкою. Попіл зібрати та викинути подалі від свого будинку.

Що не можна робити, прикмети на 30 грудня

Сни, що приснилися в останні дні грудня, здавна вважалися пророчими. Щоб краще розгадати сон, селяни зверталися по пораду до пророка Даниїла, який також славився своєю здатністю розгадувати сновидіння.

Люди вірили, що людину, яка весь час ходить сонною, притягує смерть. При цьому під час сну не можна було різко будити або перевертати сплячого, тому що його блукаюча душа може не встигнути повернутися в тіло або не впізнати його після повернення. У такому разі людина могла захворіти на падучу і навіть залишитися без пам'яті.

Заборонялося також цілувати тих,хто спить (особливо дитину). Вірили, що в такому разі людина може захворіти тяжкою хворобою. Також не можна було годувати сплячу дитину грудьми, інакше вона погано буде рости.

Нагадаємо, як попросити захисту у Господа для дітей та онуків на передовій чи закордоном: найкращі слова, як оберіг.

Раніше ми повідомляли про молитви за здоров'я мами до Ісуса та Миколи Чудотворця: сильні слова, які допоможуть пройти всі негаразди.