Сьогодні, окрім Нового року, відзначають день вшанування Пилипа, але у народі було свято зі своїми традиціями, яке називали Буднею Скрутою.

День цей наші предки вважали одним із найнебезпечніших. На Пилипа, за народними повір'ями, виходила погань, так що краще не сперечається і не починати конфлікти. Обов'язково потрібно зробити генеральне прибирання і все випрати. Для чоловіків є ще завдання: пиляти дров і почистити двір. Також намагаються на добре топити лазню, в якій слід було попаритися, щоб Святки змилися.

Лазня з віниками, скріншот: YouTube
Лазня з віниками, скріншот: YouTube

На Русі був цікавий звичай у лазні. Той, хто увійде до лазні останнім, може покласти свій хрестик по підошві лівого чобота. Потім йому треба сидіти на підлозі, вирячитися в стіну і лаяти все і всіх. Вважається, що тоді банник віддасть цій людині шапку-невидимку. Однак було також і повірте, що добрій людині банник і так дасть її, просто пошукати треба.

Якщо у цей день ви побачили приємний сон, то його слід обов'язково розповісти. Тоді сновидінь швидко здійсниться. А ось кошмари три дні не можна нікому розповідати, щоби не справдилися. Але не забудьте поділитися ними потім, тільки тоді це спрацює як треба.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Спляча людина, фото: Знай.ua
Спляча людина, фото: Знай.ua

Увечері прийнято готувати борщ для сім'ї, а якщо зайде мандрівник, то його теж потрібно ними нагодувати і надати нічліг. Якщо відмовити, то візьмете на себе великий гріх і ваш будинок обходитимуть стороною, а це може означати будь-які біди.

Дівчата на виданні теж раніше готували борщ і звали неодружених хлопців з округи. Пробуючи страву, вони розуміли, що дівчина - гарна господиня, а отже, і дружина.

Також не можна не відзначити, що 1 січня 1909 року у селі Старий Угринов народився політик, видатний діяч українського націоналістичного руху Степан Бандера.

Нагадаємо, що двірнику Ванга уві сні передбачила перемогу росії: пропагандисти в екстазі.

Раніше ми повідомляли, що у 2023 році зарплати в Україні зростуть на 8-30%: хто може розраховувати на вигідні умови.