У церковному календарі це день пам'яті Прокопія Вятського (у світі Прокопія Максимовича Плушкова) – юродивого християнського святого.

Інші назви свята: "Напівкорм", "Петро", "Петро-напівкорм", "Прокофій", "Уляна". На Русі селяни Прокоп'єв день називали Полукормом, оскільки до цього дня витрачалася половина корму, заготовленого на зиму для худоби.

Наші пращури традиційно готувалися до Різдва і діставали запаси. Вдома потрібно обов'язково провести генеральне прибирання, залазячи у найдальші куточки. Саме трохи часу до свята. А господарі прислухалися до засіків: якщо чути гудіння – літо буде недобрим, а якщо тихо – весь рік буде врожайним.

Прибирання у ванній кімнаті, фото homeology
Прибирання у ванній кімнаті, фото homeology

Є прикмета, за якою вважається, що більше буде знайдено зерен, то вдалішим буде й рік для неї. З цих зерен раніше робили борошно, а потім густий кисіль чи пісні млинці. Цю їжу треба було з'їсти на самоті, а під час усього ритуалу треба мовчати, щоб не пропустити, коли прийде щастя.

Популярні новини зараз
Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро"
Показати ще

Свята 3 січня, фото: polaris
Свята 3 січня, фото: polaris

Є ще одне повір'я, що цього дня сновидіння віщі. Якщо вам наснився птах, чекайте успіху у справах. Якщо побачили їжу – будете у боргах; вино пили із задоволенням – до флірту; обіймалися - розлучитеся з близькими; наснилася кров – приїдуть далекі родичі. А якщо ви побачили мило, будьте обережні, це дуже поганий знак, який віщує смерть.

Наші пращури вірили, що якщо на 3 січня вагітній насниться чорна кішка, то тоді вона народить чаклуна або відьму.

Що не можна робити 3 січня

У цей день усі сни, які ви побачите, будуть пророчими. Будьте обережнішими, якщо побачите погану ознаку. Не підглядайте і ні за ким не підслуховуйте цього дня, інакше ви можете оглухнути чи засліпнути. Також не можна бажати здоров'я та удачі іншим людям, тому що тоді в їхньому житті настане чорна смуга і прийдуть хвороби.

Дівчатам, які ще не одружилися, не можна виходити з дому. Вранці їм потрібно обов'язково підмістити будинок.

Нагадаємо, коли в Україну зайдуть серйозні холоди і в який день прийде морозний пік: прогноз погоди на 3 січня.

Раніше ми повідомляли, що "Живий Нострадамус" Саломе попередив про появу антихриста в 2023 році, росія і тут замішана: "Вже готовий і рухається".