У колядках співають про бога зимового сонця Коляду. З приходом християнства Коляду витіснив мотив народження Ісуса Христа. Свято тепер називають святим – Святвечір або Багатий вечір.

Також у будинок приносять кутю, хоча традиційно цю страву приносять хрещеники своїм хрещеним батькам. А от колядувати можна всім: чоловікам, жінкам, дорослим, дітям.

У щедрівках співають про "щедрий вечір". Ще згадуються Меланку чи Маланку та святий Василь, свято якого наступного дня. Ці пісні, за народними повір'ями, закликають у дім та для його господарів щедрість Небес: урожай, достаток, добробут.

Колядки, щедрівки та посівання

Щедрувати може лише молодь. Згідно з прикметою, не пустити щедрувальників у будинок – до бідності та неприємностей на цілий рік.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А в посівалках закликають сіяти та посівати та поминають святого Василя. Засівають завжди чоловіки – вважається, що хлопці приносять щастя та удачу.

Ходять посівальники з самого ранку. Зерно, яким посіяли в будинку, не прибирають щонайменше до заходу сонця.

І виходить, що:

  • колядують у 2023 році – з вечора 6 січня та ціле свято 7 січня;
  • щедрують у 2023 році – увечері 13 січня;
  • посівають у 2023 році – з ранку та вдень 14 січня.

Якими крупами не можна посівати

Так, найчастіше посівають саме пшеницею, ячменем і житом. І чим різноманітніше зерно, тим краще. Також можна додати рис, гречку та перловку.

Колядки, щедрівки та посівання

Однак, є забобони, що не можна посівати горохом, просом і пшоном – це до сліз у будинку.

Також не можна голими руками посівати лише в теплих рукавицях. А за посівалки не платять грошима – інакше сам весь рік без грошей посидиш, а лише з солодощами. Частування завжди прибирають в окремий мішок.

Нагадаємо, що не викидайте новорічні ялинки - їжте їх: експерти розповіли, як "утилізувати" дерево, не виходячи з дому.

Раніше ми повідомляли, що більше інтернет не пропаде? Українцям показали, що одержали провайдери, серйозні апарати.