В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація. Усі громадяни чоловічої статі від 18 до 60 років можуть бути мобілізовані та не мають права залишати межі країни. Порядки денний можуть видати у громадських місцях, проте є й інший перелік способів оповіщення військовозобов'язаних, які до слова не несуть жодної юридичної сили.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Військкомат в Україні, фото eadaily
Військкомат в Україні, фото eadaily

Як реагувати на такі повістки

Зокрема, сюди входить виклик із ТЦК телефоном або вручення повістки через родичів. Виклик у ТЦК у довільній формі, а не повісткою, не несе юридичної сили для військовозобов'язаних. До неналежних способів оповіщення військовозобов'язаних належать також СМС, відправка фото повістки в месенджері, вкидання повістки до поштової скриньки або вручення повістки родичам та співмешканцям.

Тому такі повідомлення можна ігнорувати без жодних негативних наслідків. Це не має на увазі ані кримінальної, ані адміністративної відповідальності. Якщо ви після проходження ВЛК не підписували жодних повісток, то у вас немає підстав для хвилювання.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Військкомат, фото: unian
Військкомат, фото: unian

Хто має право вручати повістку

Зазначимо, що законодавством не встановлено місця, де вручається повістка, тому вона може бути вручена зазначеними органами за процедурою будь-де. Тому, коли чоловікам вручають повістки на вулицях, на блокпостах – це не порушення закону.

Вручення повісток здійснюють:

відповідні органи місцевого самоврядування;

керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі навчальних закладів, незалежно від підпорядкування та форми власності;

власники будинків;

безпосередньо посадові особи районного (міського) військового комісаріату.

Які вимоги до порядку денного

На порядку денному вручення вже має бути зазначене прізвище, ім'я та по батькові, адресу проживання, реквізити розпорядження та адресу територіального центру комплектування, куди потрібно прибути людині, якій вона видається. Також вказується, який вид порядку денного та перелік документів, які необхідно мати із собою.

Порядок денний повинен бути заповнений і підписаний начальником територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вручення особі. Її вручають особисто під підпис, документ із підписом особи зберігається, на руках у нього залишається лише повістка.

Нагадаємо, як отримати від держави 900 гривень на місяць.

Раніше повідомлялося, що чоловіки-біженці: чи мають право українці зняті з військового обліку залишати територію України.

Також, YARMAK розповів, як ЗСУ перетворюються на справжній космодесант і проговорився про "сюрприз" окупантам: "Готуємо пекло".