Український уряд планує підняти ставки акцизного податку на алкоголь, а також запровадити щорічне підвищення ставок на пальне.

Ця пропозиція надійшла від Міністерства фінансів України. Відповідний законопроект уже опубліковано для вільного доступу. Очікується, що закон набуде чинності з липня 2023 року. Завдяки такому рішенню українське законодавство хочуть наблизити до норм ЄС для виконання Угоди про асоціацію.

Українці, міст Кличка у Києві, фото: Знай.ua
Українці, міст Кличка у Києві, фото: Знай.ua

Якщо такий закон набуде чинності, у Податковому кодексі з'явиться нове поняття під назвою "проміжні продукти" - алкогольні напої з міцністю від 1,25% до 22%, такі як вина, ігристі вина та інше.

Згідно з проектом, акциз на таке спиртне зросте на 3,81 гривні. Наразі цю суму встановлено у розмірі 8,42 грн за літр, а після ухвалення рішення - 12,23 грн.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Алкоголь, фото Freepik
Алкоголь, фото Freepik

Щодо акцизного податку на паливо, графік його щорічного підвищення хочуть встановити з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2027 року включно. Такі нововведення передбачаються Директивою 2003/96/ЄС, яка набуде чинності з 1 січня 2028 року.

Завдяки цьому, як стверджують автори цього законопроекту, зростатиме державний бюджет. Є навіть приблизні підрахунки – від акцизу на паливо на 1,4 мільярда гривень на місяць з 2024 року, а від проміжних продуктів – до 3,3 мільйона гривень у середньому за місяць у 2023 році.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, до якої категорії пенсій зрізали більше ніж на половину

Як повідомляв Знай.ua, оренда житла в Україні на початку 2023 року: на які варіанти є попит та ціни