Якщо житлова площа значно перевищує норму у 60 "квадратів" в квартирі, та 120 "квадратів" у будинку, то українцям слід платити податки за своє житло.

Цього року, у разі квадратури квартири, наприклад, 115 квадратних метрів, за таке житло можна сплатити понад 5 тисяч гривень податку. Про це йдеться у Податковому кодексі України.

Податки в Україні, кадр з відео
Податки в Україні, кадр з відео

У документі сказано, що за кожний додатковий "квадрат" потрібно сплатити податок. Також зазначається, що податок визначає місцева влада, однак, розмір ставки не може перевищувати 1,5% за один квадратний метр, від мінімальної зарплати.

У 2023 році ця сума – 97,5 гривень. Тобто українець не може сплатити більше, ніж 97,5 гривень за один квадратний метр.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Розрахунок ведеться таким чином: (115 кв.м. – 60 кв.м.) х 95 грн = 5 225 грн.

Якщо площа квартири більша за 300 "квадратів" (або будинки від 600 "квадратів") розмір податку становитиме 25 тисяч гривень. Цього року податок на "зайві квадрати" слід заплатити за минулий рік.

Українцям які мають понаднормове житло має прийти квитанція, яку слід оплатити впродовж 60 днів, після чого почне набігати пеня.

Нагадаємо, ми писали, що петиція з вимогою накласти санкції на Олега Крота та холдинг Techia за роботу на росіян зібрала 25 тисяч голосів.

Як повідомляв "Знай.ua" власникам авто у новому році доведеться заплатити ще 25 тисяч податку: кого торкнеться насамперед.

Також "Знай.ua" інформував, оформлення субсидії для переселенців: які документи потрібно зібрати та куди звертатися