Потрібно ще раз пояснити всім нашим читачам, що в Україні продовжується загальна мобілізація. Саме тому повістку для уточнення даних у територіальному центрі комплектування може отримати будь-який чоловік. Вік той самий, від 18 до 60 років. Звісно, ​​вручати повістку мають офіційно та враховувати всі необхідні вимоги.

На кілька головних питань, які цікавлять українців, відповів адвокат Андрій Новак в ефірі одного з українських телеканалів.

Військкомат, фото: unian
Військкомат, фото: unian

У яких випадках вручення повістки вважається незаконним:

- повістку передали через родичів, хоча її мають вручити особисто людині;

- повістку наклеїли на дверях або кинули до поштової скриньки;

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

- відправили повістку смс-повідомленням або повідомили про неї телефоном.

Українці можуть оскаржити вручення повістки, якщо вам дали документ на блокпості, у кафе, торговому центрі чи метро, ​​а також якщо ви отримали документ через порушення комендантської години.

Якщо ви відмовляєтесь отримувати повістку, то представники військкомату повинні скласти акт. У цей час обов'язково мають бути присутні два свідки. Після цього інформацію передають до центру комплектування. Однак пам'ятайте, що якщо ви відмовилися без поважних причин, то вам може загрожувати адмінвідповідальність.

Хто має право вручати повістку: співробітники центрів комплектування; роботодавці; керівники навчальних закладів; представники органів місцевого самоврядування.

Повістка. Фото: Кореспондент
Повістка. Фото: Кореспондент

Вимушувати - це незаконно

Представники військкомату не можуть примусово доставляти військовозобов'язаних до ТЦК, навіть якщо у країні війна. Це протизаконно. Тобто після вручення повістки ніхто не зобов'язаний одразу з'явитися на виклик.

Якщо ви ухиляєтеся від мобілізації, вас можуть доставити до поліцейської дільниці для складання протоколу про адміністративне порушення. Однак зверніть увагу, що у військкомат вас у такому разі не повинні доставляти.

Також правоохоронці можуть порушити кримінальне провадження, якщо людина пройшла медкомісію, отримала виклик на виїзд до місця служби та не з'явилася.

Нагадаємо, від метро до ресторану: українцям дали офіційну відповідь, як і де можуть вручити повістку.

Раніше повідомлялося, військова "екстрадиція", списки ухилістів та повістки у "Дії": що необхідно знати українцям про мобілізацію у 2023 році.

Також, повістки через "Дію": у Мінцифри поставили крапку у питанні.