Попри те, що війна знищила заощадження українців, багатьох цікавить, чи вигідно здійснювати депозитні вклади в українські банки, щоб не лише зберегти, але й примножити кошти.

Оперативні дані Національного банку України свідчать, що у кінці минулого року відсоткові ставки банків за новими депозитами в гривні для населення в середньому становили 10,6% річних. В аналогічний період 2021-го ставки були менші на 3,5 в.п.

Грошовий потік. Фото: Youtube
Грошовий потік. Фото: Youtube

У валюті ставки для населення за депозитами навпаки знизилися на 0,1 п.п. до 0,6%.

Впродовж 2022 року ставки за гривневими депозитами для підприємств зросли з 4,3% до 10,7% річних, а за валютними — зросли з 1,0% до 1,4% річних.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Національний банк України у своїх звітах зазначає, що попри номінальне зростання, реальні ставки за гривневими активами залишаються негативними з урахуванням очікуваного рівня інфляції у 2022-2023 роках.

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

Нагадаємо, негативні ставки, це тоді, коли не банк платить відсотки, а вкладник платить банку за зберігання його грошей. Таке може відбуватися у випадку, коли на банківських рахунках є великі суми грошових коштів, а бізнес і економіка в цілому вимагає притоку фінансів.

Варто зазначити, що наразі гривневі депозити досить популярні серед українців.

Нагадаємо, середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у грудні 2022 року в гривнях становили 35,1% річних. Порівняно з груднем 2021-го показники зросли на 1,4 п.п.

За даними НБУ, сукупний обсяг гривневих депозитів у банківській системі за 2022 рік збільшився на 19,1% до 1,21 трлн грн, а валютних — зменшився на 0,7% до 17,25 млрд дол.

Нагадаємо, ми писали, що курс долара може злетіти найближчим часом: за якої умови і наскільки сильно.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні очікується зростання цін на пальне до початку весни: що вплине на ситуацію.

Також "Знай.ua" інформував, що українка з карткою "ПриватБанку" втратила 400 грн, пояснень немає і не буде.