Вечір 18 січня називають Надвечір'ям Богоявлення. Це час для підготовки до великого свята Хрещення Господнього. У народі це свято зветься Водохреще, а день, який йому передує, відомий як "голодна кутя".

Вечір перед Різдвом і перед Водохрещем мають деякі спільні риси, адже православні дотримуються посту, вживаючи їжу з олією лише після завершення ранкової служби Божої. До того ж цього дня так само прийнято їсти кутю, повідомляє портал "Особлива".

Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук
Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук

Цю подібність пов'язують з тим, що в давнину Різдво і Богоявлення святкували в один день. У Надвечір'я Богоявлення прийнято читати молитву, яка подарує Боже благословення на цілий рік.

Молитва, скріншот: Youtube
Молитва, скріншот: Youtube

Молитва, яку читають у Надвечір'я Богоявлення
Господи! Ти, споконвічний, прийшов у Різдві твоїм у цей світ, щоб врятувати всіх нас. Тому благослови Україну та її народ усіма Твоїми милостями та щедротами! Подаруй нам Світ і спасіння – у житті земному та вічному!
У дні твого Богоявлення освяти, Боже, благодаттю Духа Твого Святого водну стихію, а разом з нею - і все наше єство, наші думки та бажання, весь простір нашого буття, Амінь!

Хрещення Господнє, скріншот: Youtube
Хрещення Господнє, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що будуть бити по житлових кварталах: українців попередили про зміну терору росіян.

Популярні новини зараз
Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Раніше повідомляли, що українцям підрахували новий індекс борщу: як за 11 місяців війни змінилася ціна національної страви.