21 січня відзначається народне свято Ємелін день. Він отримав таку назву на згадку про преподобного єпископа Еміліана Кізичного, який жив у 9 столітті.

Якщо в Іванів день "запивали" щастя дівчат, яких насильно видавали заміж, то на Омелю приходила черга чоловіків. Батьківське рішення про шлюб не завжди збігалося з бажанням нареченого, але вважалося, що якщо "залити" шлюб спиртними напоями, тоді "стерпиться - злюбиться".

Наречена весілля. Фото: Знай.ua
Наречена весілля. Фото: Знай.ua

На Русі за найголовнішою традицією цього дня слід було покликати в гості кума та куму. Для своїх хрещеників вони повинні принести в подарунок мило і вишитий рушник. Це потрібно було зробити, щоб потім провести обряд захисту від хвороб, дитину купали вперше саме з цим милом і витирали цим рушником. Більше нікому цими предметами скористатися не можна.

Після обіду можна починати працювати. До цього не бажано, тому що ще тривало святкування Хрещення та закінчуються різдвяними святами.

Популярні новини зараз
Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій
Показати ще

Жінкам слід поміняти вдома атмосферу, прибрати прикраси, прибратися в будинку, весь світлий текстиль будинку змінюють на темний і теплий, адже далі будуть дуже сильні морози. А світлий слід перепрати та сховати на свої місця. День чудово підходить для лікування хвороб на шкірі, а знахарі раніше навіть не могли нікому відмовити у ліках, оскільки дата забороняла.

Свята 21 січня, фото: sovetgoru.ru
Свята 21 січня, фото: sovetgoru.ru

Що не можна робити 21 січня

Постарайтеся не працювати в першій половині дня, або хоча б не займайтеся важкою фізичною працею, не прибирайте вдома, не прайте. Усі справи потрібно перенести на вечір. Заборонено купувати мотузки, то ви можете навикнути на себе лихо. А якщо зварите кисіль, та ще й вип'єте його, то це прикмета до покійника.