Сьогодні у народі відзначають Григорія Літовказівника. Так назвали свято, бо у православ'ї шанують святителя Григорія Ніського, а прізвисько Літопокажчик він отримав, бо до 23 січня дізнавалися про погоду на все літо. Хоча іноді його називали просто Днем Григорія.

Дивилися сьогодні за погодою, бо можна було дізнатися про те, якою вона буде протягом усього літа. Південний вітер обіцяв часті грози, а сухий сніг – майбутню посуху. Це була не єдина прикмета, але найвідоміша, тому саме за неї день і отримав свою назву.

Зима, погода, фото з вільних джерел
Зима, погода, фото з вільних джерел

Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Обов'язково перевіряли запаси зерна та перебирали його. Те, що більше залишали на посадку, а менші зернятка треба було перемолоти на борошно. Ще просили духу, який живе в сіні, щоб він подбав про господарство і не дав мишам з'їсти сіно та зерно.

Є повір'я, що якщо у цей день тричі обійти стог проти годинникової стрілки, а потім принести додому трохи сіна від нього, то можна отримати багатство. За традицією, сьогодні готують страви з м'яса, щоб бути сильними та здоровими, а ще не знати голоду протягом року.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

М'ясо на ринку, скріншот: YouTube
М'ясо на ринку, скріншот: YouTube

Можна зробити оберіг для дитини, взяти нитку від сукні, яку носили понад рік. Нею потрібно підшити поділ натільної сорочки немовляти, щоб передати свою силу та захистити від будь-яких бід.

Що не можна робити 23 січня

Не виносите сміття та непотрібні речі, щоб не втратити сімейного щастя та удачі. Якщо вередуватимете чи скиглитимете, то у вашому житті буде ще більше неприємностей, а якщо хвастатиметеся чимось, без цього і залишитеся. Не можна сьогодні поганословити, щоб не виникли особисті та матеріальні проблеми. Якщо ви опинилися в гостях, не мийте посуд навіть просто для допомоги господарям. Так ви свою долю не зможете влаштувати, а господарську тільки зіпсуєте. Щоб не посваритися із сім'єю, не можна витирати стіл папером.

Нагадаємо, що до 60-ти чекати не потрібно: українцям запропонували вийти на заслужений відпочинок у 54 роки, що необхідно.