Наші читачі, які на постійній основі водять авто, знають, що якщо поліцейські зупинили на дорозі та "причепилися" до тріщини на лобовому склі – буде штраф. В основні наводять статтю із кодексу про адміністративні порушення, нібито це технічна несправність у транспортному засобі.

Проте, якщо водія підловили на такому порушенні вдруге, то можна залишитися без прав на строк від 3 до 6 місяців. Ось так, півроку без прав за те, що тобі камінчик потрапив у скло, а те, що поки що немає грошей - нікого не цікавить.

Українські автоблогери вирішили з'ясувати, наскільки законні такі штрафи.

Розбите скло, скріншот: YouTube
Розбите скло, скріншот: YouTube

Українські копи за "керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими експлуатація забороняється" вимагають у водія сплатити їхній улюблений та найпопулярніший штраф - 340 гривень.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Відповідно до п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010 "На вітровому склі колісних транспортних засобів не дозволено сколів або тріщин у зоні роботи склоочисників". Проте, приписами цього ДСТУ такі пошкодження не є технічними несправностями автомобіля.

Розбите скло, скріншот: YouTube
Розбите скло, скріншот: YouTube

Якщо орієнтуватися на п. 31.3 ПДР, то забороняється експлуатація ТЗ відповідно до законодавства:

у разі виготовлення або переобладнання з порушенням вимог стандартів, правил та нормативів щодо безпеки дорожнього руху;

якщо вони не пройшли обов'язковий техконтроль (для транспортних засобів, які йому підлягають);

якщо номерні знаки не відповідають вимогам відповідних стандартів;

у разі порушення порядку встановлення та використання спеціальних світлових та звукових сигнальних пристроїв.

У додатковому переліку технічних несправностей та вимог відповідності, у разі настання яких забороняється використання ТЗ, відсутня така обставина, як "тріщина на вітровому склі у зоні роботи склоочисників".

Виходить, що відповідно до правил дорожнього руху тріщина скла не є технічною несправністю. Вона свідчить про пошкодження, але не про технічну несправність автомобіля, з якою його експлуатація забороняється.

Нагадаємо, від п'яти до десяти діб арешту: українським водіям нагадали про покарання за відсутність маленької сумочки.

Раніше повідомлялося, "Цінопад" сповільнився: АЗС показали оновлені ціни на бензин, дизель та скраплений газ.

Також, до 5% вартості авто: українським водіям показали новий податок, потрібно заплатити в першу чергу.