Сьогодні відзначають народне свято, яке прийнято називати Антоном Презимником або Антоніни Половини.

Так його назвали з двох причин: по-перше, у православному календарі вшановують Антонія Великого, а по-друге, вважалося, що половина зими вже позаду і тепер можна навіть почути відлуння весни.

Хоч і розуміли, що до весни вже лишилося недовго, але все одно не дуже любили цей день. Про нього говорили, що він спочатку зігріває теплом, а потім одразу б'є морози, тобто обманює. І щоб уникнути такого лукавства, люди намагалися задобрити Антонія. З частування були просто крихти та зерно для птахів. До птахів завжди ставилися особливо. Вірили, що вони наїдуться, наберуться сил і прилетять просити Антонія, щоби подарував відлигу і не порожню надію.

Ластівки - дивовижні птахи фото kp.ua
Ластівки - дивовижні птахи фото kp.ua

Для господарок сьогодні прийнято робити колобки з толокна, пшеничного борошна, яєць, солі та молока. Робили з цього маленькі булочки. Їх їла вся родина, давали сусідам та приносили до церкви.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Ще вірили, що на Антонія всі недуги намагаються зібратися в одному місці, щоби потім піти в наступ на людей. Щоб цього не сталося, і вони не стали сильнішими, потрібно розвісити по дому часник, а цибулини розрізати та розкласти. Часто на Антоніни Половини проводять різні обряди для залучення грошей, проте робити це потрібно лише тим, хто дійсно їх потребує, інакше можна досягти зворотного ефекту.

Свята 30 січня, фото: ogorod.ru
Свята 30 січня, фото: ogorod.ru

Якщо хочете відвадити від себе, свого будинку і своїх рідних пристріт, то потрібно провести цікавий ритуал. Вранці вийдіть від будинку, пройдіть до воріт спиною. Виглядатиме так, ніби ви прийшли в будинок, і нечисть не посміє зайти. Тож її можна обхитрити. А ще гострим серпом таку дорогу зі слідів "перерізають". Це має допомогти відсікти псування.

Що не можна робити

Найголовніша заборона сьогодні – не можна готувати боби, сочевицю, прясти чи в'язати. Тобто все, де потрібно зав'язувати вузли або їжа, яка схожа на вузол. Заборонено це із заходів безпеки, щоб діти не захворіли на кір або щоб не почалася епідемія виразки, віспи чи чуми. Також заборонено поганословити, а якщо ви з кимось посварилися, то постарайтеся пробачити один одного.

Пара під час сварки, freepik
Пара під час сварки, freepik

За прикметами не можна 30 січня грати у сніжки та кататися з гірки. Якщо зима може побачитися, то вона порадіє, що багатьом подобається і не пропустить весну. А якщо не буде тепла, це може призвести до сильного голоду. Якщо не хочете, щоб нечисть до вас причепилася, то не виходьте з дому вперед шкарпетками, ідіть назад п'ятами вперед.

Нагадаємо, чим небезпечні зелені яблука: лікарі назвали випадки, коли краще не їсти цей фрукт.

Раніше ми повідомляли, що українцям назвали дані , які про вас отримують військкомати з держреєстру - чи варто турбуватися.