Цього дня відзначають пам'ять святителя Микити, який за прикметами охороняв людей від вогню та блискавок. Тому йому молилися, щоб не було посухи та пожеж.

Також день називали Микитою Коником або Охоронцем блискавок.

У юному віці Микита став ченцем у Києві-Печерському монастирі, а потім вибрав життя самітника. Тоді його спокусив диявол: Микита найкраще знав Старий заповіт, але його неможливо було б просити навіть послухати про Євангеліє. Брати зрозуміли, що вся справа в демони і молитвами змогли його відігнати. Далі Микита суворо постив, молився, прожив смиренне та лагідне життя. Згодом став єпископом у Новгороді, а також мав дар чудотворення.

Свята 13 лютого, фото: Одноклассники
Свята 13 лютого, фото: Одноклассники

Багато прикмет були пов'язані саме з вогнем. Якщо дрова в печі погано горять, то буде скоро відлига. Червоне полум'я означало настання холодів, а біле – тепла. Оберігали будинок не лише від пожеж, а й від дідька, щоб він не катався на ковзані на даху та не завалив увесь будинок.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить
Показати ще

лісові пожежі
лісові пожежі

Що не можна робити

Сьогодні в жодному разі не можна сваритися, тому що ви можете більше ніколи не помиритися. Крім того, небажано взагалі виходити з дому, тому що бродити багато нечисті і вас можуть наврочити, деякі люди роблять це навіть не спеціально. Також не варто працювати з гострими предметами, чи то звичайна голка, чи пила. Ви можете травмувати себе.

Існують також справи, якими корисно зайнятися в день Микити-пожежника і постаратися заручитися прихильністю святого, щоб уникнути бід, а саме:

  • 13 лютого було прийнято читати молитви, які могли допомогти захиститися від пожеж та блискавок;
  • Якщо жінка знає про те, що її обранець їй зраджує, то цього дня будуть ефективними змови, спрямовані на розлучення коханого з розлучницею.

Якщо людина у цей день відчуває злість чи внутрішню боротьбу бурхливих емоцій, то ризикує протягом усього життя залишитися на самоті, і тому варто стримувати всі негативні емоції та пориви.

Крик: скрин с портала gamesradar
Крик: скрин с портала gamesradar

Нагадаємо про техогляд в Україні: водії побачили список обов'язкової перевірки такого ще не було.

Раніше ми повідомляли, що українським пенсіонерам готують "сюрприз": яких змін в оформленні та отриманні виплат чекати вже скоро.