Для всіх наших читачів, які мають відношення до пенсійних виплат, або планують виходити на заслужений відпочинок, є дуже важливі новини. Справа в тому, що в Україні, якщо подати заяву про призначення пенсії, хоча б на місяць раніше, визначений термін, можна таким чином збільшити розмір виплат.

Про це стало відомо завдяки інформації від представників Пенсійного фонду України.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Відомо, що пенсія за віком призначається з наступного дня після настання пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше ніж за три місяці з дня настання такого віку.

Днем звернення за призначенням пенсії вважається день ухвалення органом заяви. Якщо заява подавалася через портал ПФУ, то днем ​​звернення є дата реєстрації заяви на веб-порталі.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Пенсіонерка, фото: Знай.ua
Пенсіонерка, фото: Знай.ua

У ПФУ зазначили, що звернутися за призначенням пенсії можна будь-коли, але вже після виникнення права на пенсію, тобто не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Пенсія за віком призначається відповідно до середньої зарплати в Україні за три календарні роки. Наприклад, якщо звернення по призначення пенсії було подано у грудні, а пенсія призначається з січня, то для розрахунку розміру пенсії враховують середню зарплату за 2019-2021 роки.

Якщо ж заява була подана у січні 2023 року, тоді буде враховано нову середню зарплату за 2020-2022 роки.

Нагадаємо, українцям загрожує серйозне покарання: за що можуть виписати штраф на 50 тисяч євро або заарештувати.

Раніше повідомлялося, що бюджетне печиво за 15 хвилин: не потрібно ні сметани, ні вершкового масла.

Також українцям виплатять компенсацію від держави: які категорії отримають допомогу і що для цього потрібно.